28 Ocak 2016

Max Planck Üzerine Çalışma

Dilara Kahyaoğlu
2013

Bir akşam yemeğinde soldan sağa; W. NernstA. EinsteinM. Planck
R.A. Millikan ve von Laue. Kasım 1931
Bilim İnsanı, insan ve baba olarak Max Planck 

Max Planck 1858’de doğdu. Büyük savaşın bitişinden iki yıl sonra 1947’de Göttingen’de öldü. İki büyük savaşı da görmüş olan Planck, Kuvantum Kuramı’nı (Kuantum Mekaniği) geliştiren Alman Kuramsal (teorik) fizikçi olarak dünya çapında tanınan biridir.  1918 yılında fizik dalında Nobel ödülünü de kazanmıştır.

Fizik öğrenimi için üniversiteye başvurduğunda, dönemin büyük fizikçisi, "Bu alanda (fizikte), neredeyse her şey zaten keşfedildi ve geriye kalanlar sadece doldurulması gereken birkaç delik." demişti.

Planck’a kadar radyasyon enerjisi sürekli bir akış olarak varsayılıyordu. Buna göre spektrumun kısa dalga (yüksek frekans) kesiminin alabildiğine geniş olması, hatta sınırsız uzaması (sonsuz) bekleniyordu.
Oysa Planck’ın yaptığı deney sonuçları spektrumda çok değişik bir enerji dağılımı ortaya koymaktaydı. Yaptığı deneyler; hiçbir maddenin, ne denli akkor haline getirilirse getirilsin, sonsuz enerji salacağını kanıtlamıyordu. Yerleşik kuram (sorgulanamaz, yerleşmiş, inanç halini almış teori) ile deney sonuçları arasındaki tutarsızlık gözden kaçmayacak kadar açıktı. Sorun, deneysel verilere dayalı hesaplamalarda bir hatadan kaynaklanmıyor idiyse, yerleşik kuramın yetersizliği söz konusu olmalıydı.
Planck’ın çözümü basitti: Gözlem sonuçlarıyla bağdaşmayan sürekli akış varsayımından vazgeçmek! Ne var ki, şimdi oldukça açık ve mantıksal görünen bu çözümün o dönemde hemen benimsenmesi bir yana, akla yakınlığı bile kolayca düşünülemezdi. Doğanın sürekliliği bir hipotez ya da sıradan bir varsayım olmanın ötesinde, doğruluğu sorgulanmaz bir inançtı adeta… Newton mekaniği gibi Maxwell'in elektromanyetik teorisi de doğanın sürekliliğini içeriyordu.
Planck’ın 14 Aralık 1900’de ortaya koyduğu kuramsal açıklama fizikte büyük devrimin başlangıcı oldu. Bu yalnızca Planck'ın en önemli çalışması değil, aynı zamanda fizik tarihinin de dönüm noktasıydı. 1925’i izleyen birkaç yıl içinde başka fizikçilerin de (Bohr, Schrödinger, Heisenberg vb.) katkısıyla kuantum mekaniği çağdaş fiziğin temeli durumuna geldi.
Çağımızın ünlü fizikçisi Born, Planck'ın bilimsel kişiliğini kısaca şöyle belirtmişti: "Yaratılıştan tutucu bir kafa yapısına sahipti; "devrimsel" diyebileceğimiz hiçbir eğilim ve özentisi yoktu. Olguları aşan spekülasyonlardan da hoşlanmazdı. Ne var ki, salt deney verilerine olan saygısı nedeniyle, fiziği temelinden sarsan en devrimci düşünceyi ileri sürmekten de kendini alamadı."
1928 yılında emekliye ayrılan Planck, 1933’te Nazilerin iktidara gelmesiyle Almanya’da kalmayı seçti ama birçok değerli, bilim adamın Almanya’dan sürülmesini veya kaçmalarını kabul etmeyerek bu durumu düzeltmesi için doğrudan Hitler ile görüştü, tutulan yolun yanlışlığını anlatmaya çalıştı ama bir sonuç elde edemedi.
1937 yılında Kaiser Wilhelm Enstitüsünün başkanlığından, ertesi yıl da Prusya Bilimler Akademisi’ndeki daimi sekreterlik görevinden ayrıldı.
İlk oğlunu 1916’da Birinci Dünya Savaşı’nda kaybetmişti. Küçük oğlu Erwin ise 1944’te (Temmuz Suikastı) Hitler’e suikast teşebbüsünden tutuklananlar arasındaydı. İddialara göre Nazi yönetimi Planck ile görüşmüş Nazilere destek verdiğini açıklaması durumunda oğlunun idamının gerçekleşmeyeceğini kendisine iletmişler. Planck kendisiyle görüşmeye gelen yetkilileri dinlemiş sonra hiçbir şey söylemeden odayı terk etmiş… 
Oğlu Erwin, 23 Ocak 1945’de Plötzensee Cezaevi'nde (Berlin) Gestapo tarafından kurşuna dizilerek idam edildi.
Yine 1944 yılında Berlin’deki evi bir bombardıman sırasında yanıp kül olunca,  Planck;  tüm notlarını, kitaplarını ve belgelerini yitirdi. Savaştan sonra Göttingen’e yerleşti iki yıl sonra da 89 yaşında öldü. James Franck'ın sözleriyle  ölüm "bir kurtuluş olarak." ona geldi.
............

Yukarıdaki metni kullanarak soruları yanıtlayınız

Metne göre; Max Planck’ı dünya çapında tanıtan durum nedir?

Max Planck,  “bilim insanı” olarak nasıl biridir? Metinden yararlanarak açıklayınız.

Max Planck,  “insan” olarak nasıl biridir? Metinden yararlanarak açıklayınız?

Max Planck,  “baba” olarak nasıl biridir? Metinden yararlanarak açıklayınız. (yukarıda yazan iddiayı doğru kabul edersek)

Metni okudunuz. Planck gibi bir ikilemle karşı karşıya kalsaydınız siz ne yapardınız? Duygu ve düşüncelerinizi gerekçelerinizi de yazarak açıklayınız. (yukarıda yazan iddiayı doğru kabul edersek)


Kaynak
AnaBritannica, cilt 18, s:20

Yazar adı belirtilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz, alıntılanamaz.


Hiç yorum yok: