18 Ocak 2016

Anschluss- Avusturya'nın İlhakı

Dilara Kahyaoğlu
2016



Savaşın Ayak Sesleri
Dünya'nın İkinci Dünya Savaşı'na doğru gittiğinin belli başlı işaretleri şunlardı:
                                            
                                              Beşinci Dönüm Noktası Olay/Olgu

11 Mart 1938: 
Avusturya şansölyesi istifa etti yerine gelen Nazi yanlısı şansölyenin daveti (?) üzerine Almanlar, Avusturya’ya girdi. Bu arada Almanya ile birleşmeye yasal bir zemin sağlamak için göstermelik bir halk oylaması yapılmıştı.

Naziler, Avusturya ile Almanya'nın birleşmesinin hemen ardından Viyana Yahudilerine kaldırımlardaki bağımsızlık yanlısı sloganları temizletiyorlar. 13 veya 14 Mart 1938.
http://www.infocenters.co.il/gfh/multimedia/Photos/idea/58141.jpg

Bütün Almanları tek bir devlet altında birleştirme fikrinin tarihi eskidir. Hitler'in yaptığı bu eski fikri öne çıkarıp öncelikli gündemlerden biri yapmasıydı. Aslında Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan St Germain Antlaşması ile kurulan bu yeni küçük Avusturya'nın Almanya ile birleşmesi hem bu antlaşmayla hem de Versay Antlaşması ile yasaklanmıştı. Kendisi de Avusturyalı olan Hitler, Nazi ideolojisine de uygun olarak 1938 yılında fiili olarak harekete geçti. Zaten 1924 tarihli Kavgam adlı kitabında, gerekirse güç kullanarak Avusturya ile birleşileceğini yazmıştı.



Avusturya Macaristan İmparatorluğu'nun bölünmesi
St Germain Antlaşması. 
Nazilerin Almanya'da iktidara gelmesinin (1933) ardından 1934 yılı Şubatı'nda Avusturya'da sosyal demokrat işçilerin başlattığı Şubat Ayaklanması kanlı bir şekilde bastırıldı. Mayıs ayında yeni bir otoriter anayasa ilan edildi. Bunun sonunda Avusturya otoriter rejime döndü, zaten güdük olan demokrasinin hepten üstü çizildi. İktidar partisi tek parti olarak kalmış, bütün yetkiler şansölyede toplanmıştı. Aslında baştaki parti de Faşist ideolojiye yakın bir partiydi. Yalnız Alman Nazilerinden farklı olarak Katolik inanç ve değerlerden önemli ölçüde besleniyorlardı. Bu nedenle Almanya'dan çok; İtalya'ya, Mussolini'ye yakındılar. İtalya ve Almanya 1 Kasım 1936’da Roma-Berlin Güç Ekseni’ni ilan etmiş (Mihver); İtalya, 6 Kasım 1937’de Antikomintern Paktı’na katılmıştı. Böylece Almanya'ya bağlanmış olan Mussolini, bu partiyi daha fazla destekleyemedi, Almanya'ya doğrudan cephe alamadı.

Şansölye (başbakan) Dollfuss, 25 Temmuz 1934'te başarısız darbe girişimi sırasında Naziler tarafından öldürülünce ikinci iç savaş başladı ve Avustuya'nın Naziler üzerindeki baskısı daha da arttı, Nazilerin çoğu Almanya'ya kaçtı.

Dollfuss yerine şansöyle olan Schuschnigg, aynı politikaya devam etti ama Hitler baskılarını arttırınca izlediği politikayı değiştirmek zorunda kalacaktı. Süreç şöyle işledi:
1938 şubatında Hitler, Schuschnigg ile görüştü. İstekleri şunlardı: Nazi partisi üstündeki yasağı kaldırın, tutuklu Nazileri serbest bırakın ve hükümette görev verin. Bu gerçekleşmediği takdirde askeri tedbirleri de düşünebileceklerini iletti. Schuschnigg, bu istekleri mecburen kabul etti ve Nazi avukat Arthur Seyss-Inquart'ı İçişleri Bakanı, Nazi Edmund Glaise-Horstenau'yu Devlet Bakanı yaptı.

Destek arayışında olan Avusturya hükümeti ilk kez sosyalistlerin ve komünistlerin gösteriler yapmasına izin verdi. Her iki grup da Nazi baskılarına karşı hükümeti desteklediklerini açıkladılar. Bu aşamada, Schuschnigg bağımsızlık veya Almanya'ya bağlanma konusunda bir halk oylaması yapacağını duyurdu. Oy kullanma yaşını 24 yaşüstü tutarak genç Nazilerin oylarını bertaraf etmek istedi.

Htiler, bu halk oylamasını kabul etmeyeceğini bildirmekte gecikmedi. Alman propaganda bakanlığı bültenler yayınlayarak Avusturya'da isyanlar başladığını duyurdu. Schuschnigg bunu reddetti ki gerçekten de bu haberler doğru değildi

11 Mart'ta Hitler ültimatom göndererek bütün hükümet yetkilerinin Nazi partisine devredilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Miklas, bir Nazi Şansölye atamayı hala reddettiği için Göring ve Hitler sanki Avusturya bileşmeyi kabul etmiş ve Almanya'yı davet ediyormuş gibi gösteren bir telgraf hazırladılar.
Arthur Seyß-Inquart,
Hitler ve 
Reinhard Heydrich** (Viyana, 1938)


Bu arada Viyana'da iyi organize edilmiş Naziler, kritik yerleri ele geçirmişti. Eski hükümet ileri gelenleri tutuklandıktan sonra Miklas, Seyys-Inquart'ı Şansölye olarak atamak durumunda kaldı.


12 Mart sabahı Alman 8. Ordusu Almanya-Avusturya sınırını geçti. Avusturya ordusundan herhangi bir direniş görmediler. Aksine onları selamlayan Avusturyalıların arasında ilerlediler.

13 Mart'ta bir genelgeyle ilhak yürürlüğe girdi ve onaylanması için 10 Nisan'da bir halkoylamasına gidildi. Halk oylamasının sonucuna göre ilhaka destek %99,73 oldu.

Bu arada oylama açık yapılmıştı ve pusula da aşağıda göründüğü gibiydi. 
Referandum pusulası: 13 Mart 1938 tarihli
"Avusturya'nın III. Reich ile birleşmesini ve Führerimiz Adolf Hitler'in partisini kabul eder misiniz?"
Yanıt bölümünün ortasında büyük Evet (ja) yuvarlağı, sağ tarafında küçük Hayır (nein) yuvarlağı var.

13 Mart, Anschluss gösterileri. 1938 Viyana
İlhaka karşı Avrupa ve dünya kamuoyu sessiz kaldı. İngiltere protesto ile yetindi. Hitler açısından bu da başarı hanesine kaydedilen önemli bir adımdı şimdi sırada başka bir hedef vardı: Çekoslavakya
İlhaktan sonra Avusturya Nazilerin kontrolüne geçti. İlk yaptıkları işlerden biri Yahudileri teşhir, tecrit ve aşağılama olmuş: şiddet, baskı, tehcir ve öldürme; bu sürecin hemen arkasından kısa süre sonra gelmiştir.

** Reinhard Heydrich: Heydrich, 1938`den itibaren, Yahudilerin Avrupa`dan sürülmeleri ve katledilmelerinde büyük rol oynamış, anahtar figürlerden birisidir. 



Kaynak

http://www.britannica.com/event/Anschluss
https://tr.wikipedia.org/wiki/Avusturya%27n%C4%B1n_ilhak%C4%B1
https://en.wikipedia.org/wiki/Anschluss
https://tr.wikipedia.org/wiki/Engelbert_Dollfu%C3%9F
http://www.infocenters.co.il/gfh/multimedia/Photos/idea/58141.jpg
http://www.3perspectives.info/p/march-1938.html
http://www.thenation.com/article/march-13-1938-anschluss/

Yazar adı belirtilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz, alıntılanamaz.


DİĞER bloglarıma da bkz. 

"MAYA MOR RASTGELE KARŞILAŞMALAR" TEFRİKA ROMAN
https://tefrika-mayamor.blogspot.com/

TARİH İÇİN KAYNAK
https://kaynaklarlatarih.blogspot.com/

ANLATI, ÖYKÜ, OYUN

https://babillkulesi.blogspot.com/

Hiç yorum yok: