03 Ocak 2016

Barbarlar

Dilara Kahyaoğlu
2012

Filipp Klüver'in Germania Antiqua (1616) eserinden
"German dövüşçüleri" tasviri
http://www.wikiwand.com/az/Barbarlar
Eski Yunanlılar Helen olmayan bütün halkalara “Barbaros” derdi. Bu kelime anlaşılmayan bir dilin bar-bar-bar diye gevelenerek taklit edilmesinden doğmuştur. Barbar ismi, başlangıçta Romalıları da kapsardı. Roma döneminde Romalılar da Roma-Yunan etkisi dışındaki halklara Barbar demeye başladılar. 

Arkeolojik bulgular Avrupalı Barbar halkların MÖ 1000 yıllarında tarih sahnesine çıktığını göstermektedir. Bunlardan Keltler, Germenler ve İskitlerin isimleri; Antik Çağ yazarları tarafından en fazla dile getirilenlerdir.  Keltler (bkz. Keltler), uzunca bir Dönem Avrupa siyasi hayatını ve kültürünü etkilemiş çeşitli kabilelerden oluşan bir topluluktu. Ama hiç bir zaman bir imparatorluk veya konfederasyon olarak ortaya çıkmamışlardır.  

Avrupa’nın bildiği en önemli ve etkili diğer Barbar halk İskitlerdir (bkz. İskitler). Herodot, yazığı tarih kitabında bu halkla ilgili çok önemli bilgiler vermiştir. Romalıları en fazla uğraştıran, yıkılmasında da fiili olarak rol oynayanlar ise Germenlerdir. 

Kavimler Göçü sırasında Germenlerle birlikte ismi duyulan diğer barbar halk Hunlardır. Hunların Çin tarihinde Hiung-nu olarak geçen kavmin, Batıya göç eden kolu olduğu genel olarak kabul gören bir iddiadır (bkz. Hunlar).

Kaynak

Ana Britannica, cilt 3, s: 325, 1987 ve Keltler, Germenler, İskitler maddesi
Barbarların Avrupa'sı, Karol Modzelewski, İş bankası Yayınları, Giriş XIII, 2011
***

Bu metin Efsane Deyip Geçmeyin (http://tarihegitimi.blogspot.com.tr/2015/11/efsane-deyip-gecmeyin-iskender-ve.html) ve Kavimler Göçü ve benzer temaların bilgi notu olarak hazırlanmıştır.

Bu yazı, Uygarlık Tarihi kitabında da bazı değişiklikler dışında aynen yer alıyor (Kavimler Göçü). http://egitimdeinsanhaklari.org/media/materials/documents/24_04_2015_17_45_1113bf.pdf


Hiç yorum yok: