11 Ocak 2016

Pekin'in İşgali ve Çin-Japon Savaşı


Dilara Kahyaoğlu
2016

Savaşın Ayak Sesleri
Dünya'nın İkinci Dünya Savaşı'na doğru gittiğinin belli başlı işaretleri şunlardı:

Üçüncü Dönüm Noktası Olay/Olgu
8 Ağustos 1937: Japonlar, Pekin’i işgal etti.

Şangay'ın  Güney Demiryolu İstasyonu, 28 Ağustos 1937, Cumartesi  günü Japonlar tarafından bombalanıyor.
Yıkıntılar arasında ağlayan bu ünlü bebek fotoğrafı o sırada çekilmiş. "Kanlı Cumartesi"
Gazeteci Harold Isaacs bu ikonlaşmış görüntüyü "tüm zamanların en başarılı 'propaganda' parçalarından biri" olarak adlandırmıştır.  Fotoğrafçı: Wong Hai-Sheng
Arka plan için bkz. https://en.wikipedia.org/wiki/Bloody_Saturday_(photograph)




Çan Kay Şek'in komuta ettiği Milliyetçi Çinliler ile Komünist Çinliler arasında (liderleri: Mao, Çu Enlay vd.) iç savaş devam ederken Japonlar uluslararası siyasi ve ekonomik şartlardan (1929 ekonomik bunalımının etkileri) ve Çin'in içinde bulunduğu durumdan yararlanarak 1931 yılının eylül ayında Mançurya'ya girmişlerdi.

Çan Kay Şek'in ordusu, Japonlara yenildi zaten Çan Kay Şek daha çok komünistleri hedef almıştı. Bunun üzerine Japonlar Mançurya'da yayıldılar, aşağıya doğru ilerlediler.  (ayrıca bkz: "Uzun Yürüyüş" 1934)



Japon ordusu 8 Ağustos 1937'de Pekin'e girdi, Şanghay'ı bombaladı, şehre asker çıkardı ve tüm Çin'i ele geçirmek için harekete geçti. 
Pekin'i ele geçiren Japonlar Zhengyangmen kapısından geçiyor
Nanking Katliamı sırasında Japon görevlinin öldürmeye hazırlandığı Çinli esir. ( Nanjing,  Nankin)
Nanking Katliamı :1937'de Çin Cumhuriyeti'nin dönemin başkenti Nanking'in Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri tarafından ele geçirilmesi sırasında ve ardında yaşanılan katliam ve tecavüz olayları. Altı hafta süren olaylar yaklaşık 300.000 kadar sivil ve silahsız askerin ölümü, ve 20.000-80.000 kadar kadının tecavüze uğramasıyla sonuçlanmıştır.
Uluslararası Uzakdoğu Savaş Mahkemesine göre ölü sayısı 200.000 civarıdır; Çin'in resmi kayıtlarında ise bu sayı 300.000 olarak verilmektedir.

Bu aşamada Komünist ve Milliyetçi Çinliler aralarında uzlaşarak Japonya'ya karşı birlikte savaştılar. 
İkinci Dünya Savaşı bitip, Japonlar yenilince Çin-Japon savaşı da bitti ama Çin'in iç savaşı kaldığı yerden devam etti. 
Sonunda Komünistler Çan Kay Şek'i yenerek 1949 yılında Çin Halk Cumhuriyeti'ni kurdular. Yenilen Çan Kay Şek ve milliyetçiler Tayvan adasına yerleştiler ve orada Milliyetçi Çin Hükümetini kurdular. Bu devletin resmi adı "Çin Cumhuriyeti"dir veya Sadece "Tayvan" olarak adı geçer. Az sayıda (23) devlet tarafından resmi olarak tanınmıştır. 

Savaşın yetim bıraktığı çocuklar.
Bu bağlamda Güneş İmparatorluğu filmini de hatırlamak yerinde olacaktır.
Güneş İmparatorluğu, zengin Britanyalı ailesi ile Şangay'da oturan, ancak II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Şangay'ı istila etmesi sırasında onları kaybedip, yolu bir esir kampına düşen Jamie "Jim" Graham adlı çocuğun öyküsünü anlatır. Çocuk oyuncu Christian Bale'dir


Hiç yorum yok: