05 Nisan 2016

Bir Kimlik Sorunu: Kim Yahudidir?

Dilara Kahyaoğlu
2014

Amaç:  Aidiyet veya kimlik meselesini Yahudi Kimliği üzerinden tartışır…
Kilit Beceriler: Tartışma, Araştırma, Değerlendirme


İsrail Devleti kurulduktan on yıl kadar sonra İsrail Parlamentosu, “Geri Dönüş Yasası”  adı verilen bir yasa çıkarttı. Buna göre dünyanın dört bir yanındaki tüm Yahudilere, doğrudan vatandaşlık ve ülkeye giriş hakkı veriliyordu. Ancak bu yasada önemli bir eksiklik vardı: Yahudi Kim’di?

İsrail Hükümeti 20 Temmuz 1958’te buna açıklama getirmeye çalıştı ve şöyle bir karar aldı: “Samimiyetle Yahudi olduğunu ve başka hiçbir dinin gereklerini yerine getirmediğini beyan eden kişi, Yahudi olarak kaydedilir."


Bu da yeterli olmayınca İsrail Anayasa Mahkemesi 1960 yılında şöyle bir karar yayımladı: “Bu yasanın (Geri Dönüş Yasası) amaçları açısından Yahudi; Yahudi anneden doğan veya din değiştirerek Yahudiliği kabul eden, başka bir dine mensup olmayan kişidir.”

Mahkeme kararında kullanılan “annenin dini” yaklaşımı, geleneksel Yahudi Kanunu’nun, Yahudi soyunun; anneden devam ettiğini kabul etmesiyle ilgilidir. Mahkemenin modern bir yorumlamadan çok, geleneğe dayanan Ortodoks görüşlerin yanında yer alması derin bir anlaşmazlığa neden oldu. Örneğin reformist Yahudilere göre anne ve babadan biri Yahudi ise çocuk da Yahudi’dir.

Mahkeme kararının ikinci bölümünde yer alan “Veya din değiştirmiştir” ifadesi,  tartışmaları daha da derinleştirdi. Çünkü Ortodoks Yahudiliğin din değiştirmek için çok katı kuralları vardır: Şabat Günü dinlenmek, bazı yiyecekleri yememek, tüm bayramların gereklerini yerine getirmek, an az bir yıl süreyle dini eğitim almak, sünnet, Mikve…

Görüldüğü gibi Yahudi sözcüğünü tanımlamak kolay değil. Belki de birinin Yahudi olup olmadığını en güçlü tanımlayan şey; kişinin kendisini öyle tanımlaması, Yahudi dinine ait hissetmesidir.




Kaynak:
Blech, Rabi Benjamin. Geçmişten Günümüze Yahudi Tarihi ve Kültürü, s: 34-41’den kısaltılarak alınmıştır.






ÇALIŞMA SORULARI
1.       Neden İsrail’de böyle bir tartışma başlamış olabilir? Veya hangi tarihsel durum bu tartışmanın ortaya çıkmasını sağlamış olabilir? Metni de kullanarak çıkarımda bulununuz.

2.       Yahudi Kim’dir sorusuna farklı açılardan yaklaşanlar var. Metinden yararlanarak bu farklı bakış açılarını, tarafların neyi savunduğunu tek tek saptayınız.

3.       Siz ne düşünüyorsunuz? Metinde sözü geçen bu mesele nasıl çözülebilir?

4.       Paragrafta kısaca özetlenen “Yahudi Kimdir”  tartışmasına benzer başka tartışmalar biliyor musunuz? Düşünün, araştırın ve yazın.

5.       Kimlik sorunu bu olayda oldukça önemli görünüyor? Bu kadar önemli mi gerçekten? Ne düşünüyorsunuz? Görüşünüzü örnekler vererek açıklayınız.

****



*İbraniler/Yahudiler serisinin diğer çalışmalarına bkz.

Yahudi Tarihinin Birinci Elden Kaynakları ve Tarihçilik

Yahudilik, Millilik ve Evrensellik

İbrani Tarihini ve Kültürünü İncelemek




**Çalışmada kullanılan kaynaklar için bkz.

http://tarihegitimi.blogspot.com.tr/2016/04/yahudi-tarihinin-birinci-elden.html


Bu çalışma "Uygarlıklar Tarihi 1 Öğrenci ve Öğretmenler İçin Çalışma Kitabı" için hazırlanmış ve orada yayımlanmıştır.
Yazar adı belirtilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz, alıntılanamaz.








Hiç yorum yok: