07 Nisan 2016

Feodaliteyi Üzenginin İcadı mı Doğurdu?

Dilara Kahyaoğlu
2014


Amaç: Üzengi üzerinden iki farklı tarihçinin feodalizme ilişkin görüşlerini inceler, karşılaştırır, tartışır.

Kilit Beceriler: Eleştirel Düşünme, Analiz, Çıkarımda bulunma, Araştırma 


Kaynak 1: 
Üzengi Üzerine (Davies)
Büyük at zırhları ve zırhlı şövalyeleri taşıyacak büyüklükte atlar gerektiren ağır süvarilik Batı’ya İran ve Bizans'tan gelmiştir. Charles Martel yalnız bu tür süvari kullanımım başlatmakla değil, onları beslemek için geniş Kilise topraklarına el koymakla da tanınır. Bu nedenle ona "Avrupa feodalitesinin kurucusu" denilmiştir. Üzengi aynı dönemlerde icat edilmiştir. Atın sırtında daha sıkı durulmasına ve at ile sürücüsünün hızından yararlanarak mızrağın daha etkili kullanılmasına yardım ederek, üzengi; hafif, hareketli süvari baskınlarını ağır saldırı yöntemi haline getirmiştir. Dolayısıyla ana sorun yeterli büyüklükte bir şövalye sınıfını hem hizmetin ve eğitimin gerektirdiği psikolojik talepleri hem de atlarının, donanımlarının ve maiyetlerinin oldukça fazla olan masraflarını sürekli olarak karşılayacak toplumsal yapılanmayı sağlamaktır. 
Şövalye sınıfının beslenmesini, toprak mülkiyetiyle süvari geleneğinin el ele gittiği bir yapılanma sağlamak, feodal toplumun merkezi mantığını oluşturur.

Davies, Norman. Avrupa Tarihi. 2011/2. s: 339-341

Kaynak 2: 
Üzengi Üzerine (Ponting)

…Avrupa, ata binmek üzere üzengiyi benimseyen Avrasya'daki son yerdi. Üzengi muhtemelen göçebe gruplar tarafından Orta Asya'da bir yerlerde geliştirilmişti ve MS 3. yüzyılda Hindistan'da biliniyordu.  Çin'e ipek Yolundan ulaşmıştı ve 477'ye gelindiğinde burada tüm ayağı içine alacak şekilde geliştirilmişti. Batıya doğru gitmesi 200 yıl almıştı ve 694'e gelindiğinde İran’da biliniyordu. Avrupa'da ilk kez 730'larda Frank orduları tarafından kullanıldı. 

Üzenginin faydası binicinin attan düşmesini daha da zor hale getirmesiydi, fakat sonuçta bunun Avrupa "feodalizm"ine neden olduğu düşüncesi, bön bir teknolojik determinizmdir. Avrasya'nın geri kalan kısmında böyle bir şeye neden olmamıştı. "Feodalizm" 9. yüzyıl ve sonrasında Avrupa'daki özel sosyal ve ekonomik şartların sonucuydu.
Ponting, Clive. Yeni Bir Bakış Açısıyla Dünya Tarihi. 2011/2. s: 344


Kaynak 3:
Paolo Uccello’nun San Romano Savaşı  Tablosu



 Paolo Uccello’nun (1397-1475), San Romano Savaşı (1432) isimli üç panosu, geç Ortaçağ'a aittir.  Uccello, Erken Rönesans ile Geç Gotik arasında köprü oluşturan ve yeni perspektif şemalarını kullanan ressamlardan biridir. Panolarda zırhlar içindeki şövalyeler süslü atların üzerinde savaşırken görülmektedir. Atların üzerindeki üzengilere dikkat ediniz… Burada panolardan sadece iki tanesi vardır. 

Kaynak 4: 
Eyeri ve Üzengisi ile At Heykelciği
 Japonya, 6. Yüzyıl.  http://en.wikipedia.org/wiki/Stirrup

KARŞILAŞTIRMALI METİN İNCELEMESİ

1.        İki metni de inceleyerek yazarların farklı görüşlerini saptayınız.

2.        Davies’in “Üzengi aynı dönemlerde icat edilmiştir.” İfadesi doğru mudur? Kaynak 4, bu konuda ne söylüyor? İnternette kısa bir araştırma yaparak başka kanıtlar bularak düşüncelerinizi yazınız.

3.        Yazar, Ponting; “…düşüncesi, bön bir teknolojik determinizmdir.” derken ne demek istiyor?

4.        Bu arada Davies’e de haksızlık etmeyelim. Buradaki alıntı yazarın metninden sadece ufak bir parçadır. Tamamını diğer etkinlik içinden bularak okuyunuz (bkz. İkiFeodalizm). Ve görüşlerinizi yeniden gözden geçiriniz. 




Bu çalışma "Uygarlıklar Tarihi 2 Öğrenci ve Öğretmenler İçin Çalışma Kitabı" için hazırlanmış ve orada yayımlanmıştır.
Yazar adı belirtilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz, alıntılanamaz.

Hiç yorum yok: