06 Nisan 2016

Kavimler Göçü

Dilara Kahyaoğlu
2014


Amaç: Kavimler Göçü haritalarını ve ilgili metinleri inceleyerek günümüz Avrupa’sına giden tarihsel dönemeç hakkında bilgi sahibi olur, ilgili kavram ve isimlerle tanışır.


Kilit beceriler: Harita Okuma, Karşılaştırma, Analiz, Çıkarımda Bulunma, Kanıt Kullanma, Araştırma


Kaynak 1
Kavimler Göçü, MS 100-500
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kavimler_G%C3%B6%C3%A7%C3%BC#/media/File:Invasions_of_the_Roman_Empire_1.png

Kaynak 2: 
Kavimler Göçü Nedir?
Hunların baskısıyla 375 yılına doğru Got krallığının çökmesi, Avrupa’nın güney ve batısına doğru dalga dalga yayılan istila hareketlerine yol açtı. İlk gelen Vizigotlar, Akitanya ve İspanya’ya yerleşti. İkinci dalga Vandallar, Süevler ve Burgondlar; Ren ırmağını aşarak güneye ilerlediler. Üçüncü dalga sonunda Ostrogotlar, İtalya’ya;  Anglosaksonlar, İngiltere’ye yerleşti. Dördüncü aşamada Lombardlar, bütün İtalya’yı ele geçirdi. İspanya’yı baştanbaşa geçen Vandallar Kuzey Afrika’ya inerek burada bir krallık kurdular. Franklar ise 4. Yüzyıldan itibaren Roma topraklarına sızmıştır.
Kavimler Göçü denilen bu göç, istila ve yerleşme hareketi; 5. Yüzyılın başından itibaren “Barbar” krallıkları denilen devletlerin kurulmasına yol açtı: Vizigot, Ostrogot, Frank, Burgond, Vandal krallıkları vb.


Kaynak 3:
Kavimler Göçü sonrası, Avrupa’da “Barbar” Krallıklar

http://www.conservapedia.com/File:Med--europe-ethnic.jpg
ayrıca bkz.   https://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_groups_in_Europe


Kaynak 4: 
Batı Roma’nın Çöküşü
Devlet işlerini komutanlara bırakmak zorunda kalan son imparatorlardan Honorius zamanında (h: 393-423) Batı Roma’nın Doğu Roma ile bağı giderek koptu, imparatorluk Doğu ve Batı olarak ikiye ayrıldı (395). Batı Roma, çok geçmeden Barbar akınlarıyla toprak yitirmeye başladı. Galya, İspanya, Britanya birbiri ardına Roma denetiminden çıktı.
III. Valentinianus döneminde (425-455) Afrika topraklarının Vandalların eline geçmesiyle İtalya kuşatma altına girdi. Yönetime egemen olan Romalı komutan Aetius’un bazı askeri başarıları olsa da durumu tersine çevirmeye yetmedi. Aetius’tan sonraki imparatorlar, Germen kabile şeflerinin kuklası olarak hüküm sürdüler.
Sonunda Germenlerden Odoacer,  son imparator Romulus Augustus’u devirdi. Böylece Batı Roma imparatorluğu tarihe karıştı (476). Bu tarih İlkçağ’ın sonu, Ortaçağ’ın başlangıcı olarak kabul edilir. Kimi Tarihçiler ilkçağ’ı, Kavimler Göçü ile bitirir (375).



Kaynak 5:
Savaşçı Göçebeler
5. yüzyılda Galya’yı baştanbaşa geçen barbarlar, her yeri yakıp yıkarak hiç silinmeyecek izler bırakan etkili savaşçılardı. İlerlemelerine son verdikleri noktalarda kalıcı veya zaman içinde yok olan krallıklar kurdular. Devletlerini örgütlerken önlerindeki Roma örneğinden yararlandılar hatta zırh ve eflatun pelerin gibi bazı iktidar simgelerini Roma’dan miras aldılar. Yalnız Frank kralı, mızrağı ve ortadan ayrılmış uzun saçlarıyla Germenlerin iktidar simgelerini de koruyordu (bkz. Kaynak 7).



Kaynak 6: 
Kavimlerin Kaynaşması
“Barbarlar” ele geçirdikleri topraklardaki Roma izlerini silmeye çalışmadılar. Aslında isteselerdi bile birçok bölgede bunu yapamazlardı. Çünkü eski Roma topraklarındaki nüfusları Romalılaşmış kavimlere kıyasla çok azdı. Dolayısıyla bu kavimler, boyundurukları altına aldıkları halklarla uyum sağlamak, onlarla kaynaşmak zorundaydı. Nitekim devlet yönetiminde; Roma’nın uygulamalarını, maliye sistemini ve Latinceyi korudular. Romalı senatör ailelerinin yeni kuşakları bütün sivil ve askeri görevleri tekellerine alarak, Germen soylularıyla kaynaştı.
Ama Germen nüfusunun az veya çok oluşuna göre zamanla birtakım bölgesel farklılıklar ortaya çıktı. Örneğin Galya, İspanya ve İtalya’nın güneyinde hala Roma uygarlığı egemendi. Yalnız İngiltere bütünüyle Germenleşti. Ren ırmağının doğu kıyısı ise, Hıristiyan misyonerler gelene kadar yerel özelliklerini korudu. 8. Yüzyılda Avrupa artık üç dil ailesine bölünmüştü: Germen, Roman ve Latin Dilleri



Kaynak 7
Frankların kralı I. Childeric’in mührü (y. 457-481)




Kaynak 8: 

“Barbarlar” Önce Hristiyan Sonra da Katolik Oluyor
Germen kralları, kilisenin en tehlikeli mezhep sapkınlığı olarak gördüğü Ariusçuluğu benimsemiş, yalnız Frank kralı Clovis pagan olarak kalmıştı. Ariusçulara göre  İsa, tanrısal bir varlık değil, bir insandı. Burgond prensesi ile evlenen Clovis, karısının da etkisiyle Katolik Hristiyanlığı kabul ederek vaftiz oldu (488 veya 499) ve sapkın olarak gördüğü Vizigotlara karşı savaştı. Savaş dönüşü Orleans kentinde bir konsil topladı. Amaç, kilisenin birliğini sağlamak, Ariusçuluğu ortadan kaldırmak, Roma hukukunu, Hristiyan dininin yasalarını hayata geçirmekti. Ayrıca halkına Germen özelliklerini unutturmamak için, 65 maddelik Sal Yasasını yürürlüğe koydu.  Paris’i başkent yaptı. Böylelikle Clovis, “barbar” krallıkların en büyüğünü kurmuş ve Katolik Fransa’ya doğru ilerleyecek olan süreci başlatmış oldu.
Büyük çatışmalardan sonra Vizigotlar, Burgondlar ve Lombardlar; Katolik dinini benimsediler. Roma Katolik Kilisesinin piskoposları, katedral ve manastırlarda okullar kurdular. Buralarda Latin kültürüne dayalı dini eğitim veriliyordu. Din adamlarını ve bütün Katolikleri bağlayan yasalar çıkardılar. Manastır hayatı ve keşişler ilk kez Mısır’da ortaya çıktı, oradan Avrupa yayıldı. Benedikten Manastırları aracılığıyla zaman içinde kuzey Avrupa da Hıristiyanlaştı.


ÇÖZÜMLEME ve ARAŞTIRMA SORULARI
1.       (Kaynak 1) Haritada ismi geçen kavimler, göçlerine nereden başlamış, nerelerden geçerek en son nerede göçlerine son vermişlerdir? Bu çalışma için günümüze ait siyasi ve coğrafi haritalar kullanarak, Kaynak 1, ile karşılaştırma yapmanız gerekecektir.


2.       Kaynak 3’teki haritayı inceleyin. Hangi kavimler; göçlerini, istilalarını sonlandırdıkları noktada krallık kurmayı başarmışlar? Bunları isimleri nedir? Yazınız.





3.       Kaynak 3’teki haritada Hunlar görünmüyor. Onların başına ne gelmiş olabilir? Araştırarak bulduğunuz sonuçları yazın.





4.       Yukarıdaki kaynaklar arasında Birinci Elden Kaynak var mı? Hangisi? Neden onu seçtiniz? Açıklayınız. Bu sorunun cevabını sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.



5.       “Kavimler Göçü”nün tanımını yazacaksınız. Bunun için önce aşağıdaki tabloyu doldurun sonra da tanımınızı kendi cümlelerinizle yazın. Yanıtlar için, yukarıdaki metinler dışında araştırma yapmanız gerekmektedir.


a.       Kavimler Göçü İçin Analiz Çizelgesi
Temel Nedenler



Temel Sonuçlar



Yer


Zaman


İsimler




b.    Tanımım:




6.       Birçok tarihçi Kavimler Göçü’nün dönüm noktası bir olay olduğunu belirtir. Bu sizce doğru bir düşünce midir? Görüşlerinizi kanıt kullanarak açıklayınız. Kanıtlarınızı hangi kaynaklardan (buradaki ve başka kaynaklar) aldığınızı parantez içinde göstermeyi unutmayın.






7.       Şu iki konuyu araştırın ve bulduklarınızı kısaca aşağıya not alın: a. Günümüzde Avrupa’da kullanılan; Germen, Roman ve Latin dilleri hangileridir?  b. Ariusçuluk nedir? 



Bu çalışma "Uygarlıklar Tarihi 2 Öğrenci ve Öğretmenler İçin Çalışma Kitabı" için hazırlanmış ve orada yayımlanmıştır.
Yazar adı belirtilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz, alıntılanamaz.






Hiç yorum yok: