24 Ekim 2017

Jurassic Park’ı İzlediniz mi? Görüşlerin Arka Planındaki Varsayımlar

Dilara Kahyaoğlu
2009
1.“Giriş Sorusu: ‘Jurassic Park’ı İzlediniz mi?’” (sınıf Çalışması)


Öğretmen yukarıdaki soruyu sorarak çalışmayı başlatabilir. İzlemiş öğrenciler mutlaka olacaktır. Onlardan filmin kısa bir özeti istenir, hatırlanmayan bölümlerde zaten izleyen herkes yardım edecektir…
“Filmde anlatılanların bugün gerçekleşmesi mümkün müdür” sorusu sorulup kısa bir giriş tartışma başlatılabilir? Bu konuda öğrenciler farklı görüşler ileri süreceklerdir. Bu tartışma sonunda kesin bir cevaba ulaşılması beklenmemektedir. Burada önemli olan farklı görüşler ileri sürülmesi ve görüşlerin örneklerle desteklenmesidir.

  
2. “Sınıflandırma ve Görüşlerin Arka Planındaki Varsayımlar…”
                                         
1. adım (sınıf çalışması)
Yukarıda belirtilen giriş sorusundan sonra aşağıda yer alan hayali bir forum tartışması bir öğrenci tarafından okunur veya perdeye yansıtılır veya fotokopi ile çoğaltılıp sessiz okumaları sağlanır.


LEBLEBİ FORUMA HOŞGELDİNİZ…
KONU: Dinozorlar canlandırılsın mı?
T-Rex: ABD'li uzmanlar tıpkı Jurassic Park filmindeki gibi, 70 milyon yıllık bir fosilden çıkan DNA'yla dinozorları hayata döndürecek! Kuzey Carolina Üniversitesi'nin arkeologları Montana'daki bir kazıda 70 milyon yıllık bir T-rex fosili buldu. Fosili çıkarırken dinozorun uyluk kemiği kırıldı. Kemiğin içinden çıkan dokunun çok iyi durumda olduğunu fark edince hemen laboratuara götürdüler. Uzmanlar, kılcal damarlar ve hücre kalıntıları bulunduran dokudaki hücrelerden proteinleri ayrılabilirse, klonlama için gerekli sağlam DNA'lar elde edebileceklerini hesaplıyor. Eğer bu gerçekleşirse, milyonlarca yıl önce yok olan dinozorların tarihi yeniden yazılabilir. Bilim dünyasında olay yaratan buluş, gişe rekorları kıran Jurassic Park filmini akıllara getirdi. Filmde bilim adamları buldukları T-rex hücrelerini klonlayarak dinozorlara hayat vermişlerdi.
Arkanzzz :  Yaşasın!  İşte o zaman ben bi dinozor alırım… Baba, ben bir dinazor istiyorum… Yemin ederim bu sefer bakacam, yemeğini verecem, sabah akşam gezdireceğim.

Udu: Bu müthiş bir şey ama, hem dini hem de ahlaki yönden bu doğru olur mu? Zaten dünyanın dengesi bu yüzden bozuluyor. Belki de insanlığın sonunu böyle çalışmalar getirecek…

Altmira:  Güzel bir yazı,  emeğine sağlık.

K-Maske: Walla katılıyorum eğer yaşamaları gerekseydi yaşarlardı diye düşünüyorum. Koskoca bir tür ortadan kalkmış, bunun sebebini düşünün bakalım.

ÇeNgel:  Hayvan ölmüş işte, sen ne diriltiyorsun kardeşim o hayvanları? Jurasik parktaki gibi korkuyla mı yaşayalım? Brrrr… Her gece dinozor gelecek diye ne uyku kalır ne bi şey… Yapmasınlar kardeşim! Ben rahat uyumak istiyorum.

Han ü Man: Yaw dinozorlar geri gelecek de noolcak ? Ewde beslenebilecek mi ? Pisipisi desem gelecek mi? Hoşt desem gidecek mi?


2. adım (bireysel çalışma)
Daha sonra öğretmen; öğrencilerden metinde geçen kişilerin savundukları görüşler itibariyle sınıflandırılmasını, ne dediklerini ve o görüşü hangi bakış açısıyla, varsayımla savunduklarının analiz edilmesini ister (örnek).


Örnek :   “Sınıflandırma ve Görüşlerin Arka Planındaki Varsayımlar…”

Kişiler
Görüşleri

(açıklama yapılmayacak sadece ifade edilenler belirtilecek)

Görüşünün arkasındaki felsefe, bakış açısı, varsayım…


T-Rex

Haberi gönderen kişi, bu haberle ilgili ne düşündüğünü bilmiyoruz…

Forumdaki arkadaşlarını bilgilendirmek, ilginç bir konuyla dikkati çekmek istemiş olabilir.


Arkanzzz
Dinozorları bir ev hayvanı gibi görüyor. Onları besleyebileceğini söylüyor.
Muhtemelen esprili bir kişi, meseleye eğlenceli bir konu olarak yaklaşmış.


Udu
Ahlaki ve dini açıdan yanlış olduğunu, insanlığın sonunun bu çalışmalarla gelebileceğini düşünüyor.
Bu çalışmalara karamsar bakıyor, din ve ahlak kurallarını hatırlatıyor. Bu konularda hassas biri…

Altmira

Görüş belirtmemiş…
Ya belirtecek bir görüşü yok, ya da önem vermiyor ama varlığını forum üzerinde göstermek istemiş.

K-Maske

Türün ortadan kalkmasının belli bir nedeni olduğunu söylüyor.
Bir tür ortadan kalmışsa bunu sebebi vardır ve o tür ömrünü doldurmuştur. Bilimsel yaklaşım (?)

ÇeNgel
Yarı esprili bir şekilde bunun olmaması gerektiğini söylüyor.
Dinozorların olduğu bir dünyayı korkutucu buluyor. Güvenli  bulmuyor. Tedirgin… Psikolojik yaklaşım…


Han ü Man
Hiçbir işe yaramayacağını düşünüyor. Kedi veya köpek gibi olmayacaklar,

İnsanların yönetemeyeceği, hakim olamayacağı hayvanlara karşı…. Ne işimize yarayacak??? insanlar onları yönetemez… Pragmatist yaklaşım… Veya esprili bir yaklaşım…



Bu çalışma, Düşünme Eğitimi dersine kaynak kitap hazırlama projesi kapsamında,  "Genetik" teması için yapılmıştı. Basılmadı.

*Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz.



Hiç yorum yok: