26 Ekim 2017

Aya Seyahat ve Jules Verne

Dilara Kahyaoğlu
2009

http://www.syfy.com/syfywire/happy-birthday-jules-verne-70-years-fantastic-comic-book-classics


Bilim ve Bilimkurgu Konusuna Giriş


1. adım (sınıf çalışması)

Jules Verne ve Aya Seyahat filmi ile ilgili aşağıdaki bilgi notları okunduktan sonra Meliés’in Ay’a Seyahat filmi sınıfta izlenir.


 Bilim Kurgunun Babası Jules Verne (Jül Gabriel Vern) 1828-1905

Jules Verne romanlarında; bir top tarafından fırlatılan bir mermiyle insanı aya göndermiş, Nautilus   adını verdiği bir denizaltıyla denizde 20 000 fersah katetmiş, 80 günde dünyayı dolaşabileceğini “kanıtlamış”, dünyanın merkezine ve inanılmaz çeşitlilikteki bilinmeyen  yerlere götürmüştür. Bu hayal ve “icat” dünyasına günümüzden bakınca, büyük bir başarının veya olağanüstü bir düş gücünün izlerini bulamayabiliriz. Ne var ki, 1828’de Fransa'nın Nantes şehrinde doğan yazarın yazmaya başladığı yıl 1850’ydi. Yaşadığı yıllarda bunların hiç biri bilinmiyordu ama o dönemin önceki dönemlere benzemeyen muazzam bir özelliği vardı. Jules Verne, İkinci sanayi devriminin başladığı ve bütün görkemiyle sürdüğü, icatların birbiriyle yarıştığı, onun gibi birinin hayal dünyasını kışkırtacak zenginliğe sahip bir dönemde yaşama şansına sahip oldu. Yazdıkları büyük bir olasılıkla başka kişiler tarafından da düşünülüyor, hayal ediliyordu ama her bir icadına isim vererek bunları yazan ve kitaplarında ince ince ayrıntılandıran, ilk kişi Jules Verne olmuştur. Bu nedenle bilimkurgunun babası diye anılır, yine bu nedenle günümüzdeki bir çok modern araca onun kitaplarında kullandığı isimler verilmiştir. 

Sinemanın Babası Georges Méliés

Filmin Künyesi
Adı: Ay’a Seyahat
Tür: Bilim Kurgu ; Yönetmen:Georges Méliès ; Senaryo:Georges Méliès , Jules Verne (Kitap) H.G. Wells (Kitap), Görüntü Yönetmeni: Michaut , Lucien Tainguy ; Yapım:1902, Fransa, 14 dk.
Oyuncular:
Georges Méliès (Prof. Barbenfouillis) , Bleuette Bernon (Ay'daki Hanımefendi) Brunnet (Astronom) , Farjaut (Astronom) , Kelm (Astronom)

“Eğer bir gün sinemanın 100. yılın kutlayacaksak bu sinematografın bulunduğu 1895 yılı değil, sinema sanatının “Aya Seyahat” filmiyle ortaya çıkış yılı olan Temmuz 1902 olmalıdır.”
Georges Sadoul


Öyküsünü Jules Verne’nin Aya Seyahat isimli romanından alan filmde; Prof. Barbenfouillis başkanlığında bir grup astronot, Ay'a gitmek üzere planlar yaparlar. Sonuçta dev bir toptan gönderilen mermi şeklindeki uzay gemileri ile hedeflerine ulaşırlar. Ancak burada Aylılar tarafından kaçırılıp Ay kralının sarayına götürülürler. Ama kaçıp dünyaya geri dönerler ve bir kapsülle denize inerek kurtulurlar.

14 dakikalık  bu filmin bir “ilk film” sayılmasının nedeni; sinema dilinin, anlatısının, özel efektlerin ilk kez  burada denenmiş olmasındandır.  

2. adım: (Bireysel çalışma)
İzlenen filmle birlikte Jules Verne ve Georges Méliés metinleri çizelgede belirtilen (vb.) sorular eşliğinde analiz edilir. (örnek)

Örnek: Jules Verne ve Georges Méliés metinlerinin analizi

Sorular
Yanıtlar

Jules Verne neden bilim kurgunun babası sayılırken, Melies de neden sinema sanatının babası sayılmaktadır? Ortak noktaları var mıdır? Varsa nedir?



İki sanatçının da, “bilim kurgunun ve sinema sanatının babası” oldukları görüşü ilgili metinlerde temellendirilmiş midir? Nasıl? Bu yeterli midir? Nasıl?



Aya Seyahat filmi ile ilgili görüşlerinizi yazınız… Görüşlerinizi örneklerle destekleyiniz.



Sizin en sevdiğiniz ve beğendiğiniz, bilim kurgu filmi hangisidir? Bu filmi Aya Seyahat filmi ile kıyaslayıp ortak ve farklı yönlerini yazınız.



Bu çalışma, Düşünme Eğitimi dersine kaynak kitap hazırlama projesi kapsamında,  "Genetik" teması için yapılmıştı. Basılmadı.

*Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz.

1 yorum:

Dilara Kahyaoglu dedi ki...

Bu çalışma ile Bilim ve Bilimkurgu Konusuna Giriş yapılmaktadır.