07 Eylül 2017

Dünya Savaşları- Giriş

Dilara Kahyaoğlu
2007


Yaklaşım
Türkiye bölümü hariç diğer bölümler süreç içinde ardı ardına bir akış, sürekliliğe sahip oldukları için bu bölümleri “nedenler ve sonuçlar” ilişkisi  içinde ele almak yerinde olacaktır. Örneğin II.Dünya Savaşı’nı oluşturan koşullar “büyük bunalım” ve  “diktatörlükler” bölümünün içeriği ile doğrudan ilgilidir.
Türkiye bölümünü sadece kendi içinde bağımsız olarak incelemek mümkün değildir. Türkiye’deki gelişmeler  Avrupa ve/veya dünyada olanlarla doğrudan bağlantılıdır o halde bu bölümü hem kendi içinde incelemek hem de karşılaştırmalı bir şekilde ele almak gerekecektir.

Temel fikir
         
1914-18 savaşı İngiltere merkezli eski siyasal sitemin çeşitli nedenlerle çökmesinden meydana geldi. İngiltere’nin eski konumu için adaylığını ileri süren devlet Almanya’ydı. İlk kez topyekûn bir şekilde yaşanan bu savaşın etkileri büyük oldu: Osmanlı imparatorluğu da dahil imparatorluklar çöktü. Yeni ulusal devletler kuruldu. Rusya’da Bolşevikler iktidara geldi. Savaşı topyekûn yürütmeye gücü yetmeyen Almanya yenilgiyi kabul etti. Yenilenler barış antlaşmaları  ile cezalandırıldı. 19.yüzyılın değerlerine olan inanç sarsıldı. Savaştan en kazançlı çıkan devlet ABD oldu.

Dünyada sosyalizm ilk kez iktidara geliyordu. Etkileri tıpkı Fransız Devrimi gibi dünya çapında oldu, uygulamaları  -sosyalizm konusunda-  günümüze kadar süren tartışma başlattı.

Birinci savaşın bitişinden on yıl sonra, 1929 yılında New York Borsası’nda başlayan “ekonomik kriz” bütün dünyayı etkiledi. İşsizlik  arttı, ticaret durma noktasına gelince serbest piyasa ekonomisinin yerini devletçilik aldı. Demokrasiyle ilgili ilke ve değerler sarsıldı. Başta İtalya ve Almanya olmak üzere bir çok yerde diktatörlükler oraya çıktı. Almanya “yaşam alanı” elde etme iddiasıyla İkinci Dünya Savaşı’nı başlattı. Bu savaş birincisinden daha büyük yıkımlara  yol açtı. Fransız devrimi ile evrenselleşen doğal haklar, devrimler çağı ürünü olan sosyal ve ekonomik haklar bir çırpıda siliniverdi.
Genç Türkiye Devleti de bütün bu gelişmelerden etkilendi…

          
Temel fikirden yola çıkarak aşağıdaki sorular oluşturulur.

Üzerinde Çalışılması Gereken Sorular
1. Birinci Dünya Savaşını topyekun savaş haline sokan tarihsel koşullar nelerdir?  Topyekun savaş olmasının  yarattığı sonuçlar neler olmuştur?

2. Dünyada ilk sosyalist rejim hangi koşullarda iktidara  gelmiş ve dünya çapındaki etkileri neler olmuştur?

3. Avrupa’da 19.yüzyılın değerleri neden tartışma konusu olmuştur? Aynı değerler dünyanın diğer bölgelerinde nasıl görülüyor ve ne tür gelişmeler oluyordu?

4. Yerel olarak başlayan ekonomik bunalım (New York Borsası) nasıl olup da bütün dünyayı etkileyebilmiştir?

5. Ekonomik bunalımın dünya çapında siyasi bunalıma dönüşmesine ve “demokrasi”lerin yerini diktatörlüklerin almasına neden olan koşullar nelerdir? Süreç nasıl yaşanmıştır?

6. II. Dünya Savaşının muazzam bir yıkım yaratmasının ve savaş sırasındaki uygulamaların  insan hakları kazanımlarını yok etmesinin  nedenleri nedir?

7. Osmanlı imparatorluğunun yıkılmasına ve yeni bir Türk devletinin kurulmasına neden olan tarihsel gelişmeler nelerdir? Yeni Türk devletinin kurucuları, kuruluş ve inşa sürecini nasıl bir politika ile yönetmiş ve örgütlemişlerdir? Bunun göstergeleri nelerdir?


Giriş Etkinlikleri
Giriş metninin ilk bölümü kavram haritasına (örnek 1) ikinci bölümü zihin haritasına (örnek 2) dönüştürülür ve yönlendirici sorularla tartışılır. Bu çalışmaların bireysel olarak yapılması iyi olur. Değerlendirmesi grup çalışmaları veya sınıfça  yapılabilir.

Örnek 1       I. Dünya Savaşı ve Yeni Dünya Düzeni 

Örnek 2     II. Dünya Savaşı başlarken…






Kaynak: 20.Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi için Öğretmen Kitabı, "Dünya Savaşları-Giriş" içinde, Tarih Vakfı Yayınları, 
Ekim 2007, s. 79-82

NOT: Bu çalışmayı; 20 yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi kaynak kitabına ek olarak yazılan Öğretmen Kılavuz Kitabı için hazırlamıştım. Bu kılavuzdaki yazılarımı, kullanmayı kolaylaştırmak amacıyla uygun parçalara bölerek ve biraz da bağımsızlaştırarak bloguma aldım.

*Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz.

Hiç yorum yok: