15 Eylül 2017

Bir Kentin İsmi Neden Değişir?

Dilara Kahyaoğlu
2007


(bireysel çalışma ve sınıf tartışması)  “Bir kentin ismi neden değişir?” konulu bir deneme yazılır arkasından sınıf tartışması yapılır. Bunun için önceden araştırma yapılmalıdır.
Örneğin 1703 yılında Çar I.Petro  tarafından kurulmuş olan St. Petersburg şehrinin ismi daha sonra Petrograd ve 1924 yılında Leningrad adını almıştır
-Şimdi ismi nedir?- Buna benzer başka örnekler bulunmalı ve isim değişikliklerinin hangi tarihsel koşullarda olduğu incelenmelidir.

Soru daha kapsamlı bir şekilde şöyle sorulabilir: 
Bu değişiklikler kendiliğinden mi olmaktadır veya  politik kararlar sonucu mu? Yoksa ikisi birden mi? Veya başka etmenler? Bunun örnekleri nedir? Türkiye’den örnek verebilir miyiz? Etimolojik kökenini bildiğimiz kent isimleri var mı? Kent isimlerinin değişmesi birkaç kuşak sonrasını nasıl etkiler? Toplumsal hafıza bu tür değişiklilerden etkilenir mi?  
Petrograd'daki Kışlık Saray'ın Bolşevikler tarafından basılması. 1917 Rus Devrimi böyle başladı.
https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Petersburg#/media/
File:Desfile-uno-mayo-II--rusia--russianbolshevik00rossuoft.png



Kuşatma altındaki Leningrad. 1942
https://tr.wikipedia.org/wiki/Leningrad_Ku%C5%9Fatmas%C4%B1#/media/File:RIAN_
archive_324_In_besieged_Leningrad.jpg




Kaynak: 20.Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi için Öğretmen Kitabı, "Ekim Devrimi" içinde, Tarih Vakfı Yayınları, Ekim 2007, s. 92

NOT: Bu çalışmayı; 20 yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi kaynak kitabına ek olarak yazılan Öğretmen Kılavuz Kitabı için hazırlamıştım. Bu kılavuzdaki yazılarımı, kullanmayı kolaylaştırmak amacıyla uygun parçalara bölerek ve biraz da bağımsızlaştırarak bloguma aldım.

*Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz.

1 yorum:

Dilara Kahyaoglu dedi ki...

Birçok soru var akla gelen. Onlarda iki tanesi şöyle:
Kent isimlerinin değişmesi birkaç kuşak sonrasını nasıl etkiler? Toplumsal hafıza bu tür değişiklilerden etkilenir mi?