06 Eylül 2017

Osmanlı İmparatorluğu’nda Modernleşmenin Yolu Konusunda Analiz Çalışması

Dilara Kahyaoğlu
2007

I. Adım
İlgili olgu ve kavramlarla çalışma

(öğretmen sunumu) Burada çözümlenmesi gereken temel soru şudur: “Osmanlı İmparatorluğu modernleşmek için hangi yolu kullandı?” 
Osmanlı’nın modernleşmek için hangi yolu izlediği örneklerle gösterilir. Sunum yukarıdaki çizelge şeklinde olabileceği gibi yazılı anlatım yoluyla da yapılabilir.

Üzerinde çalışılması gereken kavram ve olgular şunlar olabilir:

1839 Tanzimat Fermanı
1856 Islahat Fermanı
Zorunlu askerlik sistemi
1858 Arazi Kanunnamesi
İlk ve orta dereceli okulların açılması (devlet eliyle merkezi eğitim sistemi)
Ceza Kanunnamesi
Kanuni Esasi (1876)



II. Adım
Yapılandırılmış sınıf tartışması 1
Yukarıdaki çalışmanın ardından örnekte olan veya benzeri sorularla tartışma yapılır.

*”Modern” sözcüğü, hangi dilden Türkçe’ye geçmiştir?  Anlamı nedir?
*Osmanlı’nın modernleşmeden anladığı nedir? Öncelik verilen alanlar hangileridir? Hangi alanlara hiç dokunulmamış veya dokunulamamıştır?
*Osmanlı Devleti’ne “modernleşmek” gerekir kararını aldırtan nedenler, koşullar nelerdir? Hangi gerekçelerle bu yola giriyorlar?
*Modernlik ve Batılılık eş anlamlı sözcükler midir?
*Osmanlı Devleti, adem-i merkeziyetçi bir yol izleyerek modernleşmeci adımlar atabilir miydi?
*Dünyada adem-i merkeziyetçi bir yol izleyerek modernleşen devletler var mıdır?
Dikkat: Bütün soruların yanıtlarının hemen o anda, sınıfta verilmesi gibi bir yaklaşım uygun değildir, mümkün de değildir. Burada  öğrenciler -belki de- ileride araştıracakları  yeni sorular elde etmekte, bir olguya farklı yaklaşımlar olabileceğini, üzerinde düşünmek, araştırmak gerektiğini hissetmektedirler.

Yapılandırılmış sınıf tartışması 2

Aşağıdaki konular da araştırılıp, sınıf tartışmaları  yapılabilir.

*”Yeni Osmanlıcılık” hareketi ile “Jön Türk” hareketi arasındaki benzer ve farklı yönler nelerdir? Esas olan nedir, benzerlik mi farklılık mı? Neden?

*II.Abdülhamid dönemi  “mutlak monarşi altında modernleşme” olarak tanımlanmıştır? Neden? Bu görüşü doğrulayacak veya yanlışlayacak kanıtlar  neler olabilir?

*Birinci Meşrutiyetin ilanına yol açan olay ile II.Meşrutiyetin ilanına  yol açan olay(lar) arasında ne gibi benzerlik ve farklılıklar vardır? Benzerlik mi esastır, farklılık mı? Neden?

*Yerli sanayinin gelişmesini ortadan kaldıran etmenler ne tür politik kararların sonucu oluşmuştur? Bu kararları alanlar kimlerdir? Bu tür kararların alınmasına neden olan koşullar nelerdir?

*İTC’nin  ortaya çıktığı dönemdeki politik çizgisi ile iktidara tek başına egemen olduğu dönemdeki politik çizgisi arasında bir fark var mıdır? Eğer öyleyse, nasıl, neden? 

Kaynak: 20.Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi için Öğretmen Kitabı,"Osmanlı İmparatorluğunun Son Yüzyılı" içinde, Tarih Vakfı Yayınları, 
Ekim 2007, s. 72-73

NOT: Bu çalışmayı; 20 yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi kaynak kitabına ek olarak yazılan Öğretmen Kılavuz Kitabı için hazırlamıştım. Bu kılavuzdaki yazılarımı, kullanmayı kolaylaştırmak amacıyla uygun parçalara bölerek ve biraz da bağımsızlaştırarak bloguma aldım.

*Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz.

Hiç yorum yok: