08 Eylül 2017

Topyekûn Bir Savaşın ve Yıkımının Göstergeleri


Dilara Kahyaoğlu
2007

(Bireysel çalışma) “I.Dünya Savaşı’nın topyekûn bir savaş ve yıkım olduğunu kanıtlayacak olgular/veriler  nelerdir? Ana metinden ve araştırmalarınızdan yararlanarak bir çizelge hazırlayınız.” yönergesi ile bir çalışma yapmaları istenir. Öğrencilerin hazırlık yapması,  veri toplaması için bu araştırma sorusu daha önceden verilmelidir. Çalışmanın tamamını evde de yapabilirler.
Örnekte, kitaptan da yararlanılarak bulunan bazı yanıt örnekleri ve araştırılması gereken sorular birlikte verilmiştir. Çizelge, yazı yazılacak  boşluklar yaratılarak  bu haliyle de öğrencilere verilebilir. Veya sadece araştırılması gereken alanlar belirtilir: Coğrafya, ekonomi, askeri nüfus, teknoloji…  Bütün boşlukları onlar doldurur, bildikleri yanıtları ve akıllarına gelen araştırma/soruşturma sorularını yazarlar (örnek).
Sorular ve araştırma alanları daha da çoğaltılabilir. I.Dünya Savaşı ile ilgili sayısal veriler sunan bir çok kaynak vardır ama sorulardan bir kısmının yanıtını bulmak zor olabilir. Burada  önemli olan o soruların sorulmasıdır,  bazı sorular ise kendi yanıtlarını içlerinde taşırlar, en azından sezdirirler. Örneğin “parçalanmış yüzler” sorusu, neredeyse yanıtını kendi üstünde taşıyor.  Merak edenler daha ayrıntılı çalışmalara girecek hatta bunu arkadaşlarıyla paylaşacaktır.
Böyle bir çalışmanın ardından “Birinci Dünya Savaşı neden  Pirüs Zaferi olarak nitelendirilmiştir?” tartışması yapılabilir. 


Kaynak: 20.Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi için Öğretmen Kitabı, "Birinci Dünya Savaşı" içinde, Tarih Vakfı Yayınları, 
Ekim 2007, s. 83-84

NOT: Bu çalışmayı; 20 yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi kaynak kitabına ek olarak yazılan Öğretmen Kılavuz Kitabı için hazırlamıştım. Bu kılavuzdaki yazılarımı, kullanmayı kolaylaştırmak amacıyla uygun parçalara bölerek ve biraz da bağımsızlaştırarak bloguma aldım.

*Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz.

Hiç yorum yok: