02 Eylül 2017

Deneme Yazma


Dilara Kahyaoğlu
2007

(Bireysel Çalışma) “Sayfa 44’ten 53’e kadar olan bölümdeki bütün malzemeleri kullanarak “20.yüzyıl başında Batı-Doğu ilişkileri” konusunda bir yazı yazacaksınız. Yöntem olarak yazılı anlatım biçimini kullanmanız gerekiyor. Bu tür yazılar için araştırma gerekir ama burada temel kural: öncelikle kitaptaki kaynakları kullanmanız ve söz konusu olan kaynaklara gönderme yapmanızdır. Bütün bunlar bundan önceki bölümlerden veya birikiminizden yararlanamayacağınız anlamına gelmemelidir. Kaynaklara gönderme yaparken (1’den 12’ye kadar sıraladığımız kaynaklar) isterseniz sadece numarayı belirtebilir ya da kaynağın adını dip not olarak gösterebilirsiniz. Bu konuda grup çalışmalarında yaptığınız çizelgelerden yararlanınız.” yönergesi verilerek çalışma başlatılır (bkz. yöntem-teknik). Yazılar okunur, tartışma ve geri bildirim yapılır.

Bu çalışma aynı zamanda bu bölümdeki bütün birikimin toparlanacağı son bir çalışma olarak düşünülebilir.
          yöntem-teknik


kaynakların “zihin haritası” ile analizi ve deneme yazma

1. Öncelikle kaynakların örnekte olduğu gibi (veya benzer şekilde) analiz edilmesi, gerektiğinde çizelge olarak hazırlanması gerekir. (bkz. https://tarihegitimi.blogspot.com.tr/2017/09/secilmis-olgu-ve-kavramlarn-iliskisini.html )

2.Kitapta yer alan kavram, olgu ve isimler ilişkilendirilerek çizelge üzerinde gösterilir. Neler öne çıkıyor? Vurgu noktaları nereleri? (yukarıdaki linkte verilen örnek)

3. Aynı çizelge içine (?) ana metinde yer alan olgular ve kavramların hangi belgelerle desteklendiğini belirten notlar konur. Bunun saptanması aslında vurgunun nerede olduğunu da gösterecektir (aynı örnek).

4. Bütün bunlara dayanılarak bir yazı planı hazırlanır.

5. Yazı yazma biçimlerinden hangisinin kullanılacağına karar verilir.
Betimlemeyici, yorumlamayıcı, ikna edici veya öyküleyici bir biçim seçilebilir. Öyküleme biçimini her temada kullanmak zor olabilir.

Bunlar kısaca şöyle açıklanabilir:
Betimleyici… Açıklamalar, ayrıntılar, “tarafsız” ifadeler,
Neyi açıklamak istiyorum? Çıkış noktam ne? Hareket edeceğim temel fikir
veya soru ne olmalı? Hangi kaynaklar açıklamamı kolaylaştırır, gerekli ayrıntıları aktarmama yardımcı olur? (aşağıdaki plan örneğine bkz.)
          Yorumlayıcı… Ele alınan bir konu, bir sorun vardır. Onunla ilgili duygular ve düşünceler belirtilir. Belgeler, düşünceler, durum vb. yorumlanırken kanıt kullanılır.
          İkna edici… Yazanın bir tezi vardır onu savunur, destekleyici kanıtlarını sıralar. Okuyanı,  görüşünün doğru olduğu konusunda ikna etmeye çalışır.

7. Öğrenci, “Planım hangi kaynakları kullanmamı gerektiriyor?”  konusunda da karar  vermelidir.


Kaynak: 20.Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi için Öğretmen Kitabı, "20 yüzyılın Şafağı" içinde, Tarih Vakfı Yayınları, Ekim 2007, s.61-62

NOT: Bu çalışmayı; 20 yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi kaynak kitabına ek olarak yazılan Öğretmen Kılavuz Kitabı için hazırlamıştım. Bu kılavuzdaki yazılarımı, kullanmayı kolaylaştırmak amacıyla uygun parçalara bölerek ve biraz da bağımsızlaştırarak bloguma aldım.



*Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz.


Hiç yorum yok: