02 Eylül 2017

Kaynakların Biçimsel ve Niteliksel Analizi

Dilara Kahyaoğlu
2007

Kaynak analizi çalışmasını şöyle örgütleyebiliriz:
(Sınıf çalışması) Sayfa 54’ten 65’e kadar olan bölümdeki bütün malzemelere bir numara verilir. Herkesin aynı numarayı vermesi önemli olduğundan, öğretmen yönlendirmelidir (daha önceki çalışma gibi).
(Ev çalışması) Sayfa 54’ten 65’e kadar olan bölümdeki bütün yazıları okumaları ve resimleri incelemeleri istenir…
(Küçük grup çalışması) Öğrencilerin örneklerde yer alan kriterleri kullanarak, kaynakları tek tek analiz etmeleri istenir. Bu çalışma ayrıca  araştırma da gerektirebilir ama sonuç olarak kitaptaki kaynaklardan yararlanmak, onları yorumlamak esastır. Sınıfta bitmeyen çalışmalara evde de devam edilebilir (bkz. aşağıdaki örnek). Örnekte sadece “biçimsel analiz  gösterilmiştir, ama niteliksel analizi de yapmak gerekir. (Niteliksel analiz için bkz. https://tarihegitimi.blogspot.com.tr/2017/09/yaplandrlms-yontemle-kaynak-analizi.html )



"Osmanlı İmparatorluğu'nun Son Yüzyılı" Konusu 
İçinde Bulunan Kaynakların Biçimsel Analizi
Kaynak: 20.Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi için Öğretmen Kitabı,"Osmanlı İmparatorluğu'nun Son Yüzyılı" içinde, Tarih Vakfı Yayınları, Ekim 2007, s.63-64

NOT: Bu çalışmayı; 20 yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi kaynak kitabına ek olarak yazılan Öğretmen Kılavuz Kitabı için hazırlamıştım. Bu kılavuzdaki yazılarımı, kullanmayı kolaylaştırmak amacıyla uygun parçalara bölerek ve biraz da bağımsızlaştırarak bloguma aldım.



*Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz.

Hiç yorum yok: