26 Eylül 2017

Bulgu Olarak Kullanılan Arşivlenmiş Filmlerin Analizi

Dilara Kahyaoğlu
2007

Tarih derslerinde, bir  “bulgu” veya  “belge” olarak kullanılan, arşivlenmiş, bugün belki de yanlış olarak kısaca “belgesel” dediğimiz filmlerin kullanılması çok sık başvurulan yöntemlerden biridir. Örneğin Çanakkale Savaşı sırasında veya Atatürk’ün yurt gezileri sırasında çekilmiş görüntüler.
Ama o tür arşiv filmlerden hangileri gerçekten “bulgu” veya “belge” adını hak etmektedir.  O “an”ı temsil etseler bile, o “an”ı çeken biri veya birileri vardır ve film, birileri tarafından yapılan kurgu ile oluşmuştur.
Bütün bunlar,  “Bulgu Olarak Kullanılan Arşivlenmiş Filmlerin” de  eleştirel bir analizinin yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Tıpkı yazılı bir belgenin eleştiriye tabi tutulması gibi…
Aşağıda bu tür filmlerin hangi kriterlerle eleştirilebileceğine dair örnek vardır.  



Kaynak: 20.Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi için Öğretmen Kitabı, "Ekim Devrimi" içinde, Tarih Vakfı Yayınları, Ekim 2007, s. 104-105

NOT: Bu çalışmayı; 20 yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi kaynak kitabına ek olarak yazılan Öğretmen Kılavuz Kitabı için hazırlamıştım. Bu kılavuzdaki yazılarımı, kullanmayı kolaylaştırmak amacıyla uygun parçalara bölerek ve biraz da bağımsızlaştırarak bloguma aldım.

*Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz.

1 yorum:

Dilara Kahyaoglu dedi ki...

“Bulgu Olarak Kullanılan Arşivlenmiş Filmlerin” de eleştirel bir analizinin yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Tıpkı yazılı bir belgenin eleştiriye tabi tutulması gibi…
Çalışmada bu tür filmlerin hangi kriterlerle eleştirilebileceğine dair örnek vardır.