22 Ağustos 2017

Toplumsal Değişimi Simgelerle Anlatmak

Dilara Kahyaoğlu
2007

I. Adım (küçük grup çalışması)
Değişimin simgeleri çizelgesinin hazırlanması
         
“Size dağıtılan tablodaki örnekleri dikkate alarak “değişen toplumsal yaşamı temsil eden simgeler bulun. Bunu yapabilmek için kaynak kitabın sayfa 25-31 arasında yer alan ana metni, görselleri ve alt yazılarını çok dikkatle okumalı ve incelemelisiniz. Ayrıca kitabın önceki bölümlerde yaptıklarınızı hatırlayıp birikiminizi kullanınız” yönergesi verilir. (örnek)
malzeme
Büyük boy kağıt. A3 olabilir veya dört tane A4 kağıdı bir araya getirilerek yapıştırılır. Ayrıca renkli kalemler boyalar.


Dikkat: Bu simgeler her şey olabilir, bu konuda zorlamaya gerek yoktur. Önemli olan neden onu seçtiklerini açıklayabilmeleridir. Yani üzerinde düşünülmüş, tartışılmış, mantıklı bir açıklamanın olması yeterlidir. Bir kısmı boş bırakılabilir. O zaman onlarla ilgili bir şeyler buldukça gelip listeyi tamamlarlar. Veya akıllara takılmış bir soru olarak da kalabilir…

II. Adım (sınıf çalışması)
Çizelgelerin paylaşımı ve tartışılması…

Hazırlanan çizelgeler panoya veya sınıfın uygun yerlerine asılır, tartışılır. Bir grubun bulduğu bir simgeyi, bulamayan grup tartışır ve kabul ederlerse kendi boşluklarına yazarlar. Yine de boş kalanlar olabilir. Çizelgeler etkinlik boyunca sınıfta asılı kalır. Çalışmalar sırasında Çizelgede kullanılmış simge ve fikirlere gönderme yapılır. Bazı öğrenciler boşluklar için güzel şeyler önerebilirler, onları tartışıp boşluklara işlemek iyi olacaktır. 

Kaynak: 20.Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi için Öğretmen Kitabı, "Değişen Dünya Değişen Toplum" içinde, Tarih Vakfı Yayınları, Ekim 2007, s. 42-43
NOT: Bu çalışmayı; 20. YÜZYIL DÜNYA VE TÜRKİYE TARİHİ  kaynak kitabına ek olarak yazılan Öğretmen Kılavuz Kitabı için hazırlamıştım. Bu kılavuzdaki yazılarımı, kullanmayı kolaylaştırmak amacıyla uygun parçalara bölerek ve biraz da bağımsızlaştırarak bloguma aldım.


*Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz. 

Hiç yorum yok: