24 Ağustos 2017

Karşılaştırmalı Kavram Çalışması: “Nedir, Ne Değildir !”

Dilara Kahyaoğlu
2007

I. Adım (ev çalışması)
Açıklamalı kronoloji hazırlanması
Sayfa 35-39 arasındaki ana metin kullanılarak [burada kullanılan örnek budur, farklı metinlerle de aynı çalışma yapılabilir elbette] açıklamalı kronoloji çalışması yapılır. Bu çalışma ana metindeki bilgilerin kavranılmasına dönük giriş niteliğinde bir etkinlik olarak düşünülmelidir.

II. Adım (küçük grup çalışması)
Kavram çalışması 1:    “…” nedir?
         
Batılılaşma, modernleşme, liberalizm, sosyal-devlet, milli iktisat, kavramlarından her biri bir gruba verilir; öğrenciler birikimlerini kullanarak ve  35-39 arasında yer alan ana metinden yaralanarak aşağıdaki çalışmaları yaparlar.

örneğin:
 “ Batılılaşma deyince aklıma gelenler …” sorusunu düşünerek aklınıza gelenleri zihin haritası tekniğini kullanarak gösterin.” Yönergesi verilir.
Diğer kavramlar için de aynı beklenti geçerlidir. Her grup farklı bir kavram üzerinde çalışır.
          Çalışma sonunda örnekte olduğu gibi bir model ortaya çıkabilir. Aşağıdaki örnek sadece “batılılaşma” ile ilgili olarak hazırlanmıştır.



Yukarıdakiler sadece örnek olsun diye yazılmıştır. Yazılanlar tartışmalı konular olabilir, önemli olan sınıfta bunları tartışmaktır.
Çalışmalar başka gruplarla el değiştirir. Her grup, bir başka grubun çalışmasını inceler ve post-itler kullanarak görüşlerini ve grup üyelerinin isimlerini yazıp, çalışmanın üzerine yapıştırırlar. Bunlar panoya asılır.

IV. Adım (Grup çalışması)
Kavram Çalışması 2:  “…”  değildir
Aynı kavramlar kullanılır fakat her bir grup daha önce çalışmadığı bir kavramı çalışır. Bu sefer kavramın ne olmadığını  örneklerle açıklamaya çalışırlar
Çalışmalar başka gruplarla el değişir. Her grup bir başka grubun çalışmasını inceler ve post-itler kullanarak görüşlerini ve grup üyelerinin isimlerini yazıp, çalışmanın üzerine yapıştırırlar. Çalışmaların bütün grupları dolaşması bitince bunlar panoya asılır.
Bu çalışmaların arkasından sınıfta paylaşım ve tartışma yapılır.


Kaynak: 20.Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi için Öğretmen Kitabı, "Batı'nın Dönüşümü" içinde, Tarih Vakfı Yayınları, Ekim 2007, s.49-50

NOT: Bu çalışmayı; 20. YÜZYIL DÜNYA VE TÜRKİYE TARİHİ  kaynak kitabına ek olarak yazılan Öğretmen Kılavuz Kitabı için hazırlamıştım. Bu kılavuzdaki yazılarımı, kullanmayı kolaylaştırmak amacıyla uygun parçalara bölerek ve biraz da bağımsızlaştırarak bloguma aldım.



*Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz. 


Hiç yorum yok: