28 Ağustos 2017

Karşılaştırmalı Okuma ve Çıkarımda Bulunma

Dilara Kahyaoğlu
2007

I. Adım (Ev çalışması)
Hazırlık
         (Kaynak kitap)  Sayfa 31’deki “uygarlık” isimli belge (kaynak A)  ile, sayfa 41’deki Sosyal Demokrasi isimli belge (kaynak B) okunmak üzere verilir. Öğrenciler analitik okuma yaparak hazırlanırlar.

Kaynak A                                                          Kaynak B



II. Adım (Küçük grup çalışması )
Karşılaştırmalı okuma ve Çıkarsama

“Soruları kullanarak iki metni karşılaştırınız ve tartışınız, görüşlerinizi  ilgili yerlere yazınız” yönergesi verilir (örnek).



Çizelgenin tamamlanmasının ardından Saptamalar okunur, tartışma yapılır.
Dikkat: Çizelgelerin boyutları yeterli gelemeyecektir. Onun için bu tip çizelgeleri örnek olarak tahtaya çizip öğrencilerin daha büyük çizelgeler hazırlamaları sağlanabilir. Öğretmenin kendisi de daha büyük boyutlarda çizelgeler hazırlayıp, çoğaltabilir.

Kaynak: 20.Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi için Öğretmen Kitabı, "Batı'nın Dönüşümü" içinde, Tarih Vakfı Yayınları, Ekim 2007, s.53

NOT: Bu çalışmayı; 20. YÜZYIL DÜNYA VE TÜRKİYE TARİHİ  kaynak kitabına ek olarak yazılan Öğretmen Kılavuz Kitabı için hazırlamıştım. Bu kılavuzdaki yazılarımı, kullanmayı kolaylaştırmak amacıyla uygun parçalara bölerek ve biraz da bağımsızlaştırarak bloguma aldım.

*Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz.


1 yorum:

Dilara Kahyaoglu dedi ki...

Berstein'ın Sosyal Demokrasi metni ile Komünist Manifesto; ekteki sorular eşliğinde karşılaştırılıyor. İki farklı dünyayı temsil eden iki önemli metni anlamak, aradaki temel farkları görmek için yapılmış bir çalışma.