22 Ağustos 2017

Kadın Hareketlerinin Analizi

Dilara Kahyaoğlu
2007

I. Adım (ikili çalışma)
Açıklama kronoloji hazırlanması

“Kadın hareketleri  parçasından  (yanda) ve/veya araştırmalardan yararlanarak açıklamalı bir kronoloji hazırlayınız, tarihlerin yanına yazılan açıklamalar olabildiğince ayrıntılı olmalı”  yönergesi ile çalışma  başlatılır (örnek 1).

Örnek 1      Açıklamalı Kronoloji
1789 Kadınların siyasal ve toplumsal yaşamda erkeklerle eşit haklara sahip olmasını savunan kadın hareketleri ilk kez gelişti
1791 Olympe de Gouges, Kadın Hakları Beyannamesi"nde şunları yazıyordu:
"Kadın özgür doğar ve erkekle eşit haklara sahip olur. Temel olarak, bütün egemenliklerin ilkesi, kadınla erkeğin bileşiminden başka bir şey olmayan millettedir. Kanun önünde eşit olan bütün kadın ve erkek vatandaşlar, kabiliyetlerine göre ve faziletleriyle, yeteneklerinden başka hiçbir ayrıma uğramaksızın, bütün yüksek onurlara, yerlere ve kamu görevlerine eşit olarak kabul edilebilmelidir. Kadın giyotine çıkma hakkına sahipse, yargıçlar kuruluna yükselme hakkına da sahip olmalıdır... Kadınlar uyanınız!"



II. Adım (küçük grup çalışması)
Kadın Hareketleri Üzerine Tartışma

Gruplara aşağıdaki sorular verilir, tartışmaları istenir.
“19.yüzyılı dikkate alarak tartışınız:
*Bu yüzyılda Kadın hakları meselesinde sorun nedir?
*Sorunun kaynağı nedir? *Nasıl sonuçlanmış?
Tartışmaların sonuçları rapor olarak yazılır, sınıfta tartışılır.

III. Adım (Bireysel çalışma, ev çalışması da olabilir)
Kompozisyon yazma
“Kadınların durumunda bir değişim var mıdır? Geçmişle günümüzün bağlantısını kuran bir sayfalık bir yazı yazarak duygu ve düşüncelerinizi ifade ediniz. Bu bir yorum yazısı olacaktır. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.” (örnek 2)

Çalışma sonunda yazılar okunur, paylaşım ve geri bildirim yapılır. 
Kaynak: 20.Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi için Öğretmen Kitabı, "Değişen Dünya Değişen Toplum" içinde, Tarih Vakfı Yayınları, Ekim 2007, s. 47-48

NOT: Bu çalışmayı; 20. YÜZYIL DÜNYA VE TÜRKİYE TARİHİ  kaynak kitabına ek olarak yazılan Öğretmen Kılavuz Kitabı için hazırlamıştım. Bu kılavuzdaki yazılarımı, kullanmayı kolaylaştırmak amacıyla uygun parçalara bölerek ve biraz da bağımsızlaştırarak bloguma aldım.


*Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz. 

Hiç yorum yok: