27 Kasım 2015

Çin Resimlerinin İlham Kaynağı

Dilara Kahyaoğlu 
2014

Yangtze Nehri’nde gün batımı

Sarı Dağ




Çin uygarlığının doğduğu topraklardan biri olan Yangtze nehri dünyanın üçüncü büyük nehridir.  Nehir, olağanüstü vahşi bir güzellik sunan üç boğaza ve kireçtaşı muazzam uçurumlara ev sahipliği yapar. Sarı Dağ, nehrin son dönemecini yaptığı yerde, en güneye doğru uzanır.  Bütün tepeler granit kayalardan oluşmuştur. Çinli şair ve ressamlar Sarı Dağ’da dört sonsuz güzellik olduğunu söylemişlerdir: 

72 tepeden oluşan Sarı Dağ Çin’in beş kutsal dağı arasında sayılmaz.   Ortaçağ gezgini Xu Xiake bu dağa şöyle bir övgü düzmüştür:  “Beş kutsal dağdan dönerken insan alışılmış dağlara bakmak istemez,  insan Sarı Dağ’dan dönerken beş Kutsal Dağ’a bakmak istemez.”
Guilin Tepeleri

Daha güneydeki Li Nehri boyunca uzanan Guilin Tepeleri, klasik Çin resimlerinin gerçeğe dönüşmüş bir halidir. Rüya gibi kireçtaşı tepeleri yüzyıllardır Çinli şair ve ressamlara ilham kaynağı olmuştur. Tuhaf biçimleri nedeniyle tepelere “Beş Kaplan Bir Oğlak Yakalıyor” veya “Tırmanan Kaplumbağa” gibi isimler verilmiştir. Göğün mavisine karışan Guilin Tepeleri, dingin topraklar içinden ansızın yükselir ve ayna durgunluğundaki ışıltılı Lİ Nehri’ne yansır.

Tepelerin altında olağanüstü boyutlara ulaşan sarkıt ve dikitlerle süslenmiş mağaralar bulunmaktadır. Mağaraların en güzeli Kamış Flüt” mağarasıdır. Efsaneye göre, mağaranın güzelliğini betimlemek için bir şair oraya oturmuş ama şiirini bitirmek için gerekli olan özel sözcükleri bulmayı beklerken taşa dönüşmüştür.


“Çin’in güneybatısında yer alan Yunan bölgesinde bulunan Taş Orman da Çinli sanatçıların bir diğer ilham kaynaklarından biridir. Kireç taşından oluşmuş, boyları 30 metreye kadar ulaşabilen sayısız taş sütun, izleyenlere gerçek üstü bir dünya sunarak, hayal gücünün sınırlarını zorlar.
Taş Orman

****

ÇALIŞMA SORULARI

Aşağıda Çinli ressamların tablolarının yer aldığı linkler var. Önce bu resimleri inceleyin daha sonra da yukarıda betimlenmeğe çalışılan Çin doğasını en iyi yansıttığına inandığınız bir resmi seçerek neden onu seçtiğinizi açıklayınız.

UNESCO'nun 1972 yılındaki genel konferansında hazırlanan 38 maddelik Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Antlaşması'nı imzalayan 175'ten fazla ülkenin korumayı garanti ettikleri anıt ve sit arasından Dünya Mirası Kıstaslarına uygun bulunanlar listede yer alır
Metinde ismi geçen doğa harikalarının bu listede yer alıp almadığını araştırınız.

Yukarıdaki metin ve yaptığınız araştırmalar size bilmediğiniz ne öğretti? Kısa bir açıklama yazısı yazınız.


o   Çinli ressamların eserlerini gösteren WEB siteleri

Bu çalışma "Uygarlıklar Tarihi 1 Öğrenci ve Öğretmenler İçin Çalışma Kitabı" için hazırlanmış ve orada yayımlanmıştır.
Yazar adı belirtilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz, alıntılanamaz.

Hiç yorum yok: