14 Nisan 2018

"Tarih Nedir, Ne İşe Yarar/Yaramalı?" Üzerine Tartışmaya Uygun Alıntılar

Dilara Kahyaoğlu

[Bu konuyla ilgili alıntıları zaman içinde eklemeye devam edeceğim.]
Kaynak

*İnanıyorum ki, her milletten aileler ve öğretmenler, tarihi yorumlayıp ülkelerinin gençliğine aktarırken büyük bir sorumluluk taşımaktadır. Tarih, insanlar arasında bölünme ve nefret değil de, uyum yaratacak şekilde öğretilebilirse eğer, bu millete de diğer milletlere de çok daha faydalı olacaktır.
İrlanda’da işlenen bir cinayeti soruşturan müfettişin raporundan son sözler… The Times, 10 0cak 1980


*Tarihin siyasi mücadelede bir silah olarak kullanılmasının ters sonuçlar verdiğini düşünüyorum. İnsan zamanla kendi propagandasına inanmaya başlıyor, geçmişi aşırı ölçüde dramatikleştiriyor, sonuçta da herhangi bir dönemde geçmiş olayların gerçek karmaşıklığını unutuyor. İnsan kendi taraf olduğu geçmişi idealize etmeye başlıyorve bu da insanları “Biz” ve Onlar şeklinde bölüyor.
Peter Burke, 1970 yılında düzenlenen bir konferanstaki konuşmasından…

*Düne ait olaylar, şimdinin dünyasını hem tek başlarına açıklamakta, hem de açıklamamaktadırlar. Aslında şimdiki zaman, çok daha eski deneylerin farklı derecelerdeki uzantısı olmaktadır. Şimdiki zaman geçmiş yüzyıllardan, hatta “insanlığın günümüze kadar yaşadığı tarihsel evrim”in tümünden beslenmektedir.
F. Braudel, Akdeniz, 1.cilt

*Mevlana’nın bir körler hikayesi vardır hani: File dokunurlar da, eller hayvanın neresine değerse, tanımlar ona göre yapılır; kimine taht gibi gelir fil, kimine yelpaze; nargile, direk sananlar da olur. Hiçbiri bütünüyle neye benzediğini anlatamaz hayvanın. Bakan/ yorumlayan” her gözün kör noktaları vardır; ayrıca bir bütün olarak insan ve insan olma serüveni, tek ve aynı, bir açıdan anlaşılabilecek/tanımlanabilecek kadar dar ve yalınkat değildir. "
M. Bilgin Saydam, Deli Dumrul’un Bilinci

Hiç yorum yok: