21 Şubat 2017

olgu, olay, yorum

Dilara Kahyaoğlu
2007


olgu
Varlığı potansiyel olmaktan çıkmış, fiili gerçeklik haline dönüşmüş; insanın algı alanına girebilecek hale gelmiş olan. (SBS, Vadi)

Aktüel olarak ortaya çıkan, gerçekleşen olay, nitelik, bağıntı ya da durum, tartışılmazcasına, inkar edilemezcesine kabul edilen şey. (FTS, Paradigma)

Olgular tekildir ve  ancak içinde bulundukları bağlamla birlikte değerlendirilebilir. Bağlamdan kopuk tek tek olguların bir anlamı yoktur. O haliyle akılda  kalması da çok zordur.

Bazı durumlarda yorum cümleleri bir olgu cümlesiymiş gibi sunulmaktadır.  Özellikle tarih ve tarihle  ilintili konularda bu duruma çok rastlanılır. Bu problemin fark edilebilmesi için “görüş” ile “olgu”yu birbirinden ayırt edebilecek eleştirel bir bakış açısının geliştirilmiş olması çok önemlidir. 

Ayrıca temellendirilmiş, argümanları sağlam yorumların, olgular gibi değerli olduğunu, aslında; tarihin, sosyal bilimlerin  “yorumsuz” yapılamayacağının da dikkate alınması gerekir…


yorum
*Bir yazının veya bir sözün, anlaşılması güç yönlerini açıklayarak aydınlığa kavuşturma, tefsir
*
Bir olayı belli bir görüşe göre açıklama, değerlendirme (http://www.sozluk.net/)

olay
Hareketle ortaya çıkan ve varoluşu süreklilik arzetmeyebilen, daha çok değişim, değişiklik veya dönüşümün ortaya çıkışını gösteren durum. (SBS,Vadi)


olgu için örnek cümleler

1.
Napolyon, ortaöğretimi yeniden yapılandırdı.

2.

Fransız ordusu ulusal orduların ilk örneğidir.
3.

1789’da Fransa’da yaşayanların yüzde ellisi Fransızca bilmiyordu.
4.
Humboldt, Prusya’da ilköğretimden üniversiteye kadar bütün eğitim sistemini düzenledi.
5.


6.
















NOT: Bu çalışmayı; 20. YÜZYIL DÜNYA VE TÜRKİYE TARİHİ  kaynak kitabına ek olarak yazılan Öğretmen Kılavuz Kitabı için hazırlamıştım. Bu kılavuzdaki yazılarımı, kullanmayı kolaylaştırmak amacıyla uygun parçalara bölerek ve biraz da bağımsızlaştırarak bloguma aldım.

*Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz.







Hiç yorum yok: