09 Mayıs 2016

Yunanistan ile Nüfus Mübadelesi… Müslümanların ve Rumların Değiş Tokuşu

Dilara Kahyaoğlu




Lozan görüşmeleri sırasında Türkiye ile Yunanistan arasında nüfus değişimi konusunda (Ahali Mübadelesi) bir sözleşme yapılmıştı. Buna göre: 
Türk topraklarında yerleşmiş Rum Ortodoks dininden Türk uyruklularla, Yunan topraklarında bulunan Müslüman dininden Yunan uyruklarının 1 Mayıs 1923’ten başlayarak zorunlu mübadelesi kararlaştırılmıştı. Ayrıca İstanbul’un yerleşik Rum ahalisi ve Batı Trakya Müslümanları bu mübadelenin dışında tutulacaktı
(madde 2).

Aslında Rumların  önemli bir kısmı Yunan ordusuyla birlikte ülkeyi terk etmiş geriye Anadolu ve Trakya’dan 900 000 kadar Rum kalmıştı. Mübadele edilecek olan Müslümanların sayısı ise 400 000 kadardı.  İlk akla gelen çözümün, giden Rumların yerine Müslümanların yerleştirilmesi olduğu açıktır. Ama sorun tam da buradaydı çünkü gönderilen Rumların çoğu şehirlerdendi ve daha çok tüccar veya zanaatkar kesimdi. Gelecek olan Müslümanlar ise kırsal kesimden gelen, çiftçilikle uğraşan insanlardı. Bu nedenle hükümet bir iskan cetveli hazırlayarak gelecek olanları  Trakya ve Ege bölgesine  yerleştirmeye karar verdi.  Gelenlerin yanında fazla eşya getirmesine de izin verilmiyordu. Ayrıca yerleştikleri yerlerde  kendilerine ev ve arazi verildiği için yerli halkın tepkisi ile karşılaştılar.  Bu arada göçmenlere verilmesi gereken Rum ve Ermeni mallarına daha önceden halk ve birtakım memurlar tarafından el konulduğu için bu konudaki değiş tokuşlarda  sorun çıktı. Bu arada 2.madde konusunda da anlaşmazlıklar ortaya çıktı. Sorun, Aralık, 1926 Atina (Patrikliğin İstanbul’da kalması) ve 1930 yılında Venizelos’un ziyareti sırasında yapılan antlaşmalarla çözümlendi.


ARAŞTIRMA, ÇALIŞMA, TARTIŞMA

Ailelerinize sorun… Nüfus mübadelesi ile  bir ilişkileri olmuş mu? Varsa anlatılanları not alın. Aynı durum bugün ailenizin başına gelseydi neler hissederdiniz? Yazınız.


Yazar adı belirtilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz, alıntılanamaz.

Hiç yorum yok: