09 Mayıs 2016

Yeni Anayasanın Kabulü: Teşkilat-ı Esasiye Kanunu/1924 Anayasası

Dilara Kahyaoğlu
2009

        
Büyük Millet Meclisi'nden bir görünüm.
Olağanüstü koşulların ürünü olan 1921Anayasası, Cumhuriyetin ilanı ile birlikte miadını doldurmuştu, yeni duruma uygun yeni bir anayasaya ihtiyaç duyuluyordu. Bu amaçla Cumhuriyetin ilanından yaklaşık bir yıl sonra yeni anayasa Nisan 1924 yılında TBMM’nde kabul edildi. Anayasanın hazırlık aşamasında cumhurbaşkanın yetkilerini güçlendirmek amacıyla getirilmeye çalışılan maddeler ciddi bir muhalefetle karşılaştı ve kabul görmedi. Bu anayasada da kuvvet birliği sistemi devam etmekle birlikte, 1921 Anayasası’nda ki kadar güçlü değildir çünkü yargı, yasama ve yürütmeden kesin olarak ayrılmıştı. Yürütmeye, meclisi fesih yetkisi de verilmemişti. Bu durum meclisin üstünlüğü ilkesinin devam ettiğini gösterir. 

1924 Anayasası’na getirilen eleştirilerin odak noktası, yargı organlarının bağımsızlığı konusundaki  eksiklikler ve devletin uygulamalarının yargı denetimine bağlanmayışıydı. Ayrıca, hak ve özgürlüklerin sınırı net olarak belirtilmediği için 1924 Anayasası gerçekte “özgürlükçü ve liberal” olsa bile hak ve özgürlükler açısından ciddi sorunlar taşıyordu. Çünkü, haklar, ki bunlar daha çok kişi haklarıydı, kısaca sıralanmıştı ama içleri, özleri tanımlanmıyordu. Nitekim bu durum  hakların uygulanışını, korunmasını engeller nitelikte sorunlara yol açıyordu. Sosyal ve ekonomik haklar da hak olarak tanınmamıştı. Ayrıca  yasaların anayasaya uygunluğunu denetleyecek olan yargısal sistem de kurulmamıştı (Anayasa Mahkemesi).

Anayasada yıllar içinde bir çok değişiklik yapıldı en önemli değişiklik 1928 yılında yapılan değişikliktir. Bununla laiklik yolunda önemli bir adım atılmış ve “Devletin dini İslam’dır.”  ibaresi anayasadan çıkarılmış ayrıca cumhurbaşkanı ve milletvekili andındaki vallahi kelimesi de “namusum üzerine söz veririm” cümlesiyle değiştirilmiştir. 

Anayasanın dili çok ağır olduğu için 1945 yılında sadeleştirdi ama DP döneminde (1952) yeniden eski metne dönüldü. 1924 Anayasası ilginç bir anayasadır. Çünkü bu anayasa ile çok partili sistem de, tek partili sistem de yürütülmüş yani her türlü siyasal ortamda bu anayasa ile yönetim yapılabilmiştir. Kuvvetler ayrılığı sistemi, insan hakları ve sosyal demokrasi esasları gibi modern hukuka ait ilke ve maddeler ancak  ileride 1961 Anayasası’nda yer alabilmiş, böylelikle 1924 Anayasası  da tarih sahnesinden çekilmiştir.  




ARAŞTIRMA, ÇALIŞMA, TARTIŞMA

1924 Anayasası ile yönetiliyor olsaydık ne gibi sonuçlarla karşılaşırdık? Yukarıdaki bilgi yetersiz olabilir. Araştırma yaparak yazınız.



Yazar adı belirtilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz, alıntılanamaz.










Hiç yorum yok: