08 Mayıs 2016

İzmir İktisat Kongresi - Batı’ya Mesaj: “Liberal Ekonomiden Yanayız!”


Dilara Kahyaoğlu


Mustafa Kemal, İzmir İktisat Kongresi'nin açılışını yapıyor. 1923


17 Şubat 1923 ‘de “İzmir İktisat Kongresi” toplandı. Kongreye Kazım Karabekir başkanlık etti. Lozan görüşmelerine  ara verildiği sırada yapılan kongredeki kararlar daha çok Batı’nın sorularına cevap verir niteliktedir. 

O dönemlerde  Batı’nın en fazla merak ettiği konu; “Türkiye, SSCB ile ne kadar yakınlaşacak  ve ekonomik sistem olarak neyi benimseyecek?” sorusudur. Nitekim kongre liberal ekonomiyi benimsediğini ilan etmiş, işçi ve köylülerin isteklerine yer verilmemiş, kongre kararlarında  daha çok ticaret burjuvazisinin  istekleri  yer almıştır. Örneğin devletçilik, grev hakkı, işçi hakları  konuları bu kongrede gündeme gelmemiştir.

 Gerçekte 3000 kişin katılması gereken kongreye 1135 delege katılmıştı (halbuki her ilçeden, bir tane tüccar, sanatkar, işçi, şirket, banka ve üç köylü temsilcinin kongreye katılması istenmişti). Katılımın az olmasının nedenlerinden birinin  delegelerden bir kısmının yol parası bulamamaları,  bir diğer nedenin de istenilen alanların henüz ilçelerde oluşmamış olması gösterilir. 

Kongrede, liberal ekonomik yaklaşım kabul edilmiştir. Alınan kararların bir kısmı şöyledir: Aşarın kaldırılması, sanayinin teşvik edilmesi, ticaret bankasının kurulması, çalışma süresinin sekiz saate inmesi, koruyucu gümrük vergileri yoluyla sanayinin korunması. Ayrıca demiryolu yapımına önem verileceği, yerli malı kullanımı  teşvik edileceği belirtilmiş, “Misak-ı İktisadi” (Ekonomi Andı) ilan edilmiş,  ekonomik kararlar uygulanırken ekonomik bağımsızlığın titizlikle korunması gerektiği üzerinde durulmuştur.


ARAŞTIRMA, ÇALIŞMA, TARTIŞMA

1. Cumhuriyet’in ilk kurucu kadroları neden sürekli Batı’ya mesaj vermek ihtiyacı içindeler? Bu mesajların niteliği, özü  nedir? Batı, neden bu kadar meraklı, neyi veya neleri öğrenmek istiyor? (aynı soruyu sormaya devam ediyoruz)


Yazar adı belirtilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz, alıntılanamaz.



Hiç yorum yok: