07 Mayıs 2016

Meclis'te Particilik ve Muhalefet İkinci Grubun Sonu


Dilara Kahyaoğlu

http://www.milliyet.com.tr/-geleneklerimiz-bizi-avrupa-ya-yoneltiyor-/can-dundar/
guncel/gundemyazardetay/29.10.2009/1155767/default.htm
Birinci Meclis oluşturulurken bütün milletvekilleri siyasi çekişmeleri bir kenara bırakarak tek bir hedef için birleşmişlerdi: “ülkenin kurtuluşu, bağımsızlığı”.  Ama bu durum ilk meclis içinde farklı görüşlerin ortaya çıkmasına engel olmadı. Zaman için mecliste, kendilerine parti demeyen, grup adı verilen kümeleşmeler oldu. Burada esas olarak  İki gruptan bahsedilebilir. Bunlardan biri; Birinci Grup olarak anılan gruptu ki bu grup: M. Kemal ve yakın arkadaşlarının oluşturduğu bir gruptu. Bu grubun  resmi bir adı vardı:  “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti”. Bu cemiyetin adı daha sonra Halk Fırkası’na daha da sonra “Cumhuriyet Halk Partisi’ne çevrildi. 

M Kemal’e muhalif gruplar ise 1922 temmuzunda “İkinci Grubu” resmen kurdular.  İkinci Grup’un karşı çıktığı konular şunlardı: 



*Başkumandanlık kararı ile M. Kemal’e olağanüstü yetkiler verilmesi


*Bakanların sadece M. Kemal’in aday gösterdiği kişiler  arasından seçilmesi


*İstiklal Mahkemeleri’nin  meclis denetimi dışında çalışmaları


*Bakanların meclisten yetki almadan uygulamalara girişebilmesi 


*Meclis başkanlık divanının tarafsız olmadığı iddiası…  


Bunlardan bir kısmı 1922 Temmuzunda düzeltildi. Örneğin M. Kemal’e verilen olağanüstü yetkiler ve bakan seçiminde aday gösterme usulü kaldırıldı, İstiklal Mahkemeleri meclis denetimine  girdi.




Ali Şükrü Bey’in Tan Gazetesi (28.2.1339/1923 tarihli) 
http://www.risaletashih.com/index.php/ihzariye

/113-ankara-da-besbucuk-ay
İkinci Grup da bir yayın organına  sahipti: “Tan” gazetesi. Bu gazetenin başyazarı ve sahibi Ali Şükrü, M. Kemal’in muhafız alayı komutanı Topal Osman tarafından  8 Nisan 1923’te öldürülünce  gazete kapandı, Topal Osman silahlı bir çatışmada öldürüldü. Bu sırada Lozan görüşmeleri sürüyordu  bütün bu olayların da etkisiyle meclise muhalif görüşler hakim olmuştu  ve Lozan Antlaşması’nı  bu meclisin kabul etmesi mümkün görünmüyordu.  

Meclis, 1 nisan 1923 tarihinde oybirliği ile seçime gitme kararı aldı. O sıralarda Hıyaneti Vataniye Kanun’da yapılan değişiklikle merkezden belirlenecek Halk Fırkası adayları dışındaki  kişi ve grupların seçimlere katılması teknik olarak güçleşmişti.  Bu şartlarda İkinci Grup mensupları seçimlere katılmama kararı aldılar. 1923 seçimlerinde Halk Fırkası adayları kesin zafer kazandı. İkinci Grup isim olarak yok oldu ama ilerde de göreceğimiz gibi bu gruba üye olanlarla hatta yeni seçilenler arasından ortaya çıkan  muhaliflerle  “problemler” devam etti…


Kaynak

YKY, Cumhuriyet'in 75 yılı
Türkiye Tarihi, Cem Yayınevi

Yazar adı belirtilmeden, aktif link verilmeden kullanılamaz, alıntılanamaz.

Hiç yorum yok: