30 Eylül 2019

I. Dünya Savaşını Zihin Haritasıyla Gösterme ve Analitik Çalışma

2013-2019
Dilara Kahyaoğlu
I. Dünya Savaşı Zihin Haritası
Haritayı ben yaptım DK
Görseli büyüterek okuyabilirsiniz

Haritayı kullanarak aşağıdaki soruları yanıtlayınız. Soruları olduğu gibi kabul etmek zorunda değilsiniz. Farklı düşünüyorsanız onu yazın ama neden farklı düşündüğünüzü mutlaka açıklayınız (bkz. soru 2 ve 6 gibi sorularda). 

1. Haritada gösterilen savaşın nedenlerini madde madde yazınız ve bunların ne anlama geldiğini kısaca açıklayınız. Örneğin "bloklaşma" deniyor. Bununla ne kastediliyor olabilir vb. 

2. Sizce savaşın nedenlerinden hangisi en önemlisidir? Veya soruyu olduğu gibi kabul etmeyip, hepsi de önemli diyebilesiniz. Her iki durumda da görüşünüzü argümanlarla destekleyerek açıklamalısınız. Bu sorunun püf noktası görüşlerimizi argümanlarla açıklayabilmektir. 

3. Haritada Üçlü İttifak devletlerinin çıkarları ortak deniyor. Bu ortak çıkarları bir kaç cümleyle özetlemek mümkün mü? Deneyiniz. 

4. Haritada Üçlü İtilaf devletlerinin çıkarları ortak deniyor. Bu ortak çıkarları bir kaç cümleyle özetlemek mümkün mü? Deneyiniz. 

5. Haritada Almanya'nın neden yenildiği açıklanmamış. Bu konuyu yukarıdaki haritaya benzer bir zihin haritası  hazırlayarak siz açıklayın, analiz edin.

6. Haritada savaşın nasıl başladığı kısaca açıklanmış. Bu çok iyi bildiğiniz bir olay aslında. Şimdi metinlerden bildiğiniz, haritada da özetlenmiş olgu ve olayları dikkate alarak düşünün ve tartışın: "Eğer Franz Ferdinand öldürülmemiş olsaydı bu büyük dünya savaşı çıkar mıydı, çıkmaz mıydı" Görüşünüzü argümanlarla destekleyerek tartışın. Tartışma kendi içimizde olabilir veya arkadaşlarımızla olabilir. İkisi de tartışmadır. 


Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Hiç yorum yok: